Dr. Gheorghe Furău explică DE CE NU TREBUIE MUTAT „Maternul” în Grădişte

Dr. Gheorghe Furău explică DE CE NU TREBUIE MUTAT „Maternul” în Grădişte

Unul dintre cei mai reputaţi medici arădeni, Gheorghe Furău, şeful Secţiei Clinice Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad (SCJUA), a adresat o scrisoare deschisă autorităţilor locale şi cetăţenilor judeţului Arad, pe tema situaţiei Maternităţii Arădene (sau Spitalul Matern, aşa cum îl ştie toată lumea). Iată textul acesteia:

„QUO VADIS Spitalul Matern

Subsemnatul, conf. univ. dr. Furău Gheorghe, în calitate de medic şef Secţie Clinică Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad (SCJUA), consider necesară prezentarea unui punct de vedere avizat privind situaţia Maternităţii Arădene. Regret că în ultimii mai mult de 10 ani am făcut demersurile legale (sesizări, atenţionări, solicitări) doar pe lângă autorităţile competente şi nu am ales calea exprimării libere în presă, crezând în instituţii şi aleşi care să îşi facă datoria de serviciu şi morală faţă de oamenii care i-au ales pentru a îi reprezenta.
Rezumând situaţia maternităţii arădene, aş puncta doar câteva aspecte legate de situaţia actuală a secţiilor fostei maternităţi arădene, actualmente secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad:
Din anul 2011, secţiile fostei maternităţi au intrat prin hotărâre de guvern din administraţia naţională a Ministerului Sănătăţii în cea a Consiliului Judeţean Arad, ca secţii ale SCJUA.
Clădirile care deservesc activitatea medicală a maternităţii au fost în număr de 4, în prezent cea de pe B-dul Revoluţiei fiind închisă (de mai bine de 3 ani). Din cele 3 rămase, 2 au un grad avansat de uzură dar care ar putea probabil să mai funcţioneze cu minime reabilitări până la construirea unei maternităţi adecvate.O singură clădire construită mai recent (anii 80) corespunde normelor, având și o serie de saloane cu confort hotelier sporit.
Aspectele legate de nefuncționalități și gradul avansat de uzură al clădirilor în care nu se pot face investiții datorită faptului că au fost retrocedate , au fost comunicate către autorități (conducerea SCJU Arad, CJA,DSP) și în ciuda deficiențelor au fost avizate pentru funcționare.
Cu toate acestea, aprox 2500 de noi arădeni păşesc anual pe poarta spitalului, şi zeci de mii de femei îşi regăsesc rezolvarea problemelor de natură obstetricală şi ginecologică, indicatorii de performanţă fiind în concordanţă cu cei naţionali, dacă nu mai buni la anumite aspecte. Ţinând cont de toate acestea este evident că judeţul Arad are nevoie de o nouă maternitate.
Locaţia Grădişte a fost avizată pentru secţia Pneumoftiziologie (TBC) care în prezent îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu retrocedat şi inadecvat (pacienţi care nu pot respira normal în repaus sunt cazaţi în spaţii aflate la etaje superioare, fără a avea lift la dispoziţie sau rampe. Proiectul locaţiei Grădişte a fost cu destinaţie specială pentru secţia TBC, el întrunind necesarul real pentru o secţie modernă de pneumoftiziologie, precum şi circuitele aferente.
Consider inadmisibil ca şi locuitor al Aradului să cheltui o grămadă de bani pentru a aviza un lucru care este nefuncțional din start. Gândiţi-vă la nevoia de noi circuite, la amenajarea unui bloc operator, a unei săli de naştere, a unui compartiment de terapie intensivă adulţi şi a unuia de nou-născuţi.
A schimba destinaţia acestui nou spaţiu (primul spital nou de stat construit după revoluţie) presupune o serie de studii de fezabilitate (din nou şi plătite de cine), de avize, de modificări ale arhitecturii clădirii, etc. Trebuie să înţelegeţi că spaţiul de strada Vicenţiu Babeş a fost refuzat pentru a fi autorizat în condiţiile în care, după 6 luni de studiere şi armonizare a tuturor reglementărilor în vigoare de către specialişti. Spaţiul util în locaţia V. Babeş era mai mult decât dublu faţă de cel din Grădişte, locaţia era centrală şi voi argumenta puţin mai jos necesitatea unui spaţiu relativ central pentru o maternitate, dar tot mai avea nevoie de aprox 5000 m2 in plus pentru a corespunde normelor epidemiologice. Costurile şi timpul necesar pentru schimbarea destinaţiei acestui imobil sunt enorme şi vor fi suportate tot de către arădeni, dar repercursiunile vor fi şi mai teribile cu distrugerea a ceea ce a mai rămas din ambele specialităţi.
Locaţia excentrică oraşului şi celorlalte secţii ale spitalului nu este una propice pentru o maternitate judeţeană din foarte multe motive: necesitatea de a efectua consulturi interdisciplinare, echipe multidisciplinare, de a efectua şi beneficia de rezultate ale analizelor în foarte scurt timp (urgenţe), accesul dificil al pacienţilor atât pentru probleme acute, cât şi pentru ambulator, costurile enorme cu transportul pacienţilor, produselor biologice, etc; cheltuielile şi logistica pentru personalul angajat
Mutarea în locaţia improprie va însemna stoparea oricăror eforturi administrative de a creea o maternitate adecvată pentru arădeni.
– Nomenclatorul de specialităţi prevede specialitatea obstetrică-ginecologie, şi nu specialităţi separate de obstetrică şi de ginecologie. A separa artificial specialitatea nu poate să ducă decât la o deprofesionalizare marcată a personalului medical şi la o utilizare extrem de proastă a investiţiei. În conditiile in care si acum se acopera cu dificultate liniile de garda, a creea  noi  linii de gardă ar duce la imposibilitatea acoperirii lor cu medici. Nedorind să deschid cutia Pandorei, aş menţiona doar că că şi în prezent serviciul ATI este dificil de realizat (într-o singură locaţie), ceea ce înseamnă că in două sedii este imposobil de acoperit în condiţii de siguranţă pentru pacient.
Şi atunci ce este de făcut?
Alături de persoane responsabile şi având suportul arădenilor, lucrurile se pot schimba în bine. Există posibile soluţii de avarie, se pot contura soluţii pe termen mediu, dar singura soluţie pe termen lung pentru Arad este construirea unei maternităţi noi, conforme cu necesităţile judeţului şi dotată corespunzător.
Ca şi soluţii pe termen scurt (în regim de avarie), am discutat cu Dr. Filimon Angelica (medicul şef secţie Neonatologie) posibilitatea relocării secţiei de nou-născuţi în clădirea „nouă” de obstetrică. De asemenea arhitecţii care au studiat locaţia existentă au sugerat posibile lucrări de reparaţie, care să reducă riscul producerii de accidente din cauza clădirilor. S-au studiat posibilităţile de combatere a incendiilor prin crearea şi utilizarea unei noi căi de acces.
Nu este de abandonat, în opinia mea, nici modernizarea locaţiei de pe strada Vicenţiu Babeş, pentru aceasta existând deja studii de fezabilitate, precum şi un proiect corespunzător al unei maternităţi moderne.
Pe termen lung, arădenii trebuie să îşi convingă aleşii că au nevoie de o maternitate nouă.
Eu vă asigur că voi lupta pentru acest proiect.
Cu consideraţie.”

Gheorghe Furau

  1. in sfarsit o parare pertineta pe tema prostiei cu mutatul spitalului de nasteri in loc la TBC. sa speram ca nu e prea tarziu pentru o decizie inteleapta a sefilor judetului.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.