Drona made in UE şi secretul unui război care trece prin Ramstein

Drona made in UE şi secretul unui război care trece prin Ramstein

Planurile pentru crearea unei drone europene devin din ce in ce mai concrete. Marti seara, ministerul german al Apararii i-a instiintat pe anumiti senatori ca Germania, Franta si Italia vor semna lunea viitoare o Declaratie de intentie („Declaration of Intent” – DOI) referitoare la dezvoltarea unei drone de lupta, anunta Der Spiegel. Astfel se da startul unui proiect de inarmare controversat, insa sustinut de ministrul Apararii german, Ursula von der Leyen. Semnarea DOI, care are valoarea unui precontract, urmeaza sa aiba loc pe marginea unei intalniri a ministrilor UE.

Prin semnaturile lor, cele trei natiuni partenere se declara de acord in intocmirea unui „studiu de definire“, referitor la dotarea tehnica a dronei, capabilitatile acesteia si costurile de productie. Potrivit Ministerului Apararii, verificarea acestor parametri va dura doi ani si va costa in jur de 25 de milioane de euro.

·    Fiecare cu drona lui
Ministrul german poarta discutii pe aceasta tema de mai multe saptamani. Prima informare publica a fost facuta la finele lunii martie, in contextul consultarilor bilaterale germano-franceze. Conform prezentului plan, drona de razboi va putea fi folosita in interventii militare cel mai devreme in anul 2020 si cel mai tarziu in 2025. Pana atunci, trupele vor putea cumpara sau lua in leasing un model provizoriu de drona.

Acesta este startul concret al unui proiect mai vechi al Ministerului Apararii german si care se vrea acum pus in practica. Prin semnatura care urmeaza, von der Leyen a luat o decizie.

Secretarul de stat Katrin Suder a explicat marti ca drona ce urmeaza a fi fabricata va apartine unei noi generatii, depasind ceea ce exista in materie, pana acum. Suder a vorbit despre o drona de explorare, „care poate fi inarmata, in mod optional“. Clar este insa ca armata va avea la dispozitie si rachetele aferente actiunii cu drone si va putea face exercitii de lupta cu acestea.

De mult se discuta despre ce poate aduce arma cea noua, armatei germane. Criticii razboiului purtat cu drone se tem de o noua forma de razboi, caci niciun pilot nu-si mai risca viata printr-un astfel de atac. In fapt, se poate ucide de la distanta, apasandu-se doar pe un buton de comanda. Sustinatorii ideii argumenteaza ca dronele inarmate sunt indispensabile actiunilor prezente, pentru ca acestea ofera protectie soldatilor.

Chiar daca decizia politica e clara, dezbaterea pe tema ramane, in Germania. Experta in probleme de aparare Agnieszka Brugger, de la Partidul Verzilor, ii reproseaza ministrului Apararii ca, prin formularea „drona ce poate fi dotata cu armament“, ea a indus in eroare opinia publica. „Intentia este de achizitionare a dronelor de lupta impreuna cu munitia aferenta“, a precizat Brugger, in cadrul discutiilor din Comisia de Aparare. Partidul Stangii se opune categoric proiectului.

Dezvoltarea unui nou produs ridica si probleme economice. Tobias Lindner (Partidul Verzilor) argumenteaza ca „pe piata exista modele [n.a. de drone] experimentate deja de alte armate“. In acest context, el nu intelege si cere ministrului von der Leyen sa explice precis „de ce vrea sa dezvolte neaparat o drona europeana“. El presupune ca in spate ar sta lobby-ul industriei de armament, iar concernul EADS ar putea fi unul dintre beneficiarii acestui proiect.

·    Ce se intampla la Ramstein si ce se stie la Berlin?
Parlamentarul Tobias Lindner a adresat in scris si o intrebare guvernului federal, referitoare la operatiunile cu drone americane, prin intermediul bazei militare a SUA de la Ramstein, de pe teritoriul Germaniei.

Intrebarea suna asa: „Ce are la cunostinta guvernul federal referitor la functia si rolul amenajarilor de la Baza US Ramstein, in cadrul operatiunilor internationale cu vehicule de zbor fara echipaj ale SUA si la ce concluzie a ajuns guvernul german in urma verificarii compatibilitatii dintre utilizarea efectiva a Bazei si contractul de folosire a acestei amenajari, incheiat intre Germania si SUA?“

Raspunsul primit din partea ministrului de stat pentru Europa, Michael Roth, suna in felul urmator: „Baza aeriana militara a SUA de la Ramstein e administrata si folosita de Statele Unite fara interferenta guvernului german. Procurorul general al Republicii Federale verifica in continuare, daca exista indicii de fapte penale care ar putea cadea in competenta sa, cu privire la eventuale operatiuni cu drone, planificate, instrumentalizate sau supravegheate din Germania“.

Prin urmare, razboiul cu drone via Ramstein este si in atentia procurorului general al Germaniei. In atentia opiniei publice, el a intrat luna trecuta, cand publicatia Spiegel, in colaborare cu platforma online THE//INTERCEPT au publicat o investigatie jurnalistica referitoare la „rolul bazei aeriene a SUA de la Ramstein in razboiul cu drone american, neconstitutional si neconform dreptului popoarelor“. Articolele din 17 aprilie 2015, in original, pot fi citite in limba engleza, respectiv germana, aici si aici.

·    Inima de drona
Rezumand ideile prezentate in ancheta jurnalistica, la US Airbase Ramstein, in landul Renania-Palatinat din vestul Germaniei, ar bate „inima high-tech a razboiului cu drone american“.  Investigatia  facuta de The Intercept si Der Spiegel pe baza unor documente strict secrete a starnit un nou scandal in Germania, dupa cel al interceptarilor NSA cu sprijinul BND. Astfel, SUA si Germania se pare ca nu stau doar „ureche-la-ureche”, dupa cum am relatat intr-un articol cu acest titlu, din octombrie 2013, pentru Hotnews.

Se pare ca se sta si „cot la cot”, pe tacute, in razboiul fara combatanti vii, doar cu tinte vii si pagube colaterale. In Drone War. Aceste atacuri comandate de peste ocean au tinte in Jemen, Somalia, Afghanistan, Pakistan si alte state luate in colimator. La Ramstein s-ar afla insa zona de tranzit: statia de relee SATCOM, prin intermediul careia operatorii comunica cu dronele teleghidate, adica transmit si receptioneaza semnale in timp real.

Sursa citata de Spiegel in investigatie ar fi declarat: „Prin Ramstein se transmit semnalele care indica dronei ce e de facut si prin Ramstein se retransmit datele de la drona, care arata ce vede aceasta. Fara Ramstein, dronele n-ar putea functiona, sau in orice caz nu ar putea functiona asa bine ca acum”.

Baza aeriana Ramstein este una dintre cele mai mari baze militare americane din afara SUA si adaposteste cca 16.000 de militari si civili. Noul releu SATCOM a fost pus in functie in apropierea unei paduri si nu departe de terenul de baseball folosit de elevii de la Ramstein American High School.

In interiorul unei constructii de metal si beton se afla centrul de coordonare a semnalelor prin care sunt controlate dronele in timpul misiunilor. Pe peretii cladirii sunt instalate sase Satellite Relay Pads, niste „bile de golf“ prin care se asigura comunicarea prin satelit.

·    Scurt istoric
Intr-un amplu articol consacrat „Razboiului secret si psihologic al dronelor” aparut in Geopolitics.ro, se precizeaza ca primul model ce sta la baza acestor avioane fara echipaj (Unmanned Aerial Vehicles- UAV) a fost elaborat de inventatorul Nikola Tesla, in 1898. Ulterior modelul a fost dezvoltat, iar modelul AQM-34 a fost creat in 1948 si testat pentru prima data in 1951. „Povestea acestor avioane fara echipaj, pe cat de secrete pe atat de sofisticate, incepe in anii 2000 si 2001“, relateaza Geopolitics.ro.

„Programul de creare al acestor arme letale a fost impulsionat de Administrația George W. Bush cu scopul de a reduce din bugetul militar destinat razboiului conventional si replierea trupelor de teren”. Primul atac cunoscut cu drone ar fi avut avut loc in noiembrie 2001, omorandu-l pe comandantul taliban Mohammed Atef in Afganistan.

„Pana acum, flota totala de UAV-uri este de 7000 de unitati, dintre care Statele Unite au pierdut mai mult de 50 de unitati, iar din iulie 2010, au fost identificate 79 de accidente din cauza mai multor motive: vreme nefavorabilă, eroare de conectare sau funcționare si erori umane”. „Spre deosebire de avionul de vanatoare F-16 nou, care necesită pentru operare in jur de 55 de milioane USD, UAV-urile sunt mai puțin costisitoare (un Global Hawk necesită 15 milioane), desi tehnologia scumpa si prabusirile pot anula diferentele“, mai precizeaza publicatia citata.

·    Taceri peste tot
Desi programul de interventii militare cu drone este puternic criticat in Europa, atat responsabilii dela Washington cat si de la Berlin tind sa minimalizeze problema si sa raspunda evaziv intrebarilor care se pun. Nici nu e de mirare, pentru ca prin acestea se pune la indoiala legalitatea unor operatiuni extrateritoriale ale SUA.

Nici Romania nu a fost scutita de dubii si cercetari, desi intr-un alt context: este vorba despre asa-zisele „carceri” pentru teroristii adusi via Romania de catre americani si despre care, pana de curand, niciun presedinte sau premier roman nu a stiut si nu stie nimic. Ulterior punerii la dispozitie „in perioada sfarsit de 2002 – inceput de 2003“, a „unui sediu” la Bucuresti, pentru libera folosinta a CIA – fapt recunoscut de curand de fostul presedinte Ion Iliescu, americanii au mai primit acces si in alte puncte strategice si militare de pe teritoriul Romaniei: la Babadag, Smardan, Cincu si pe Aeroportul Mihail Kogalniceanu. Contractul de dare in folosinta pe 10 ani a fost semnat de fostul ministru de externe Mihai Razvan Ungureanu si de omologa sa din SUA, Condoleezza Rice, in 6 decembrie 2005. Contractul se prelungeste automat, daca intre timp nu a fost reziliat de una din parti.

·    Cainii latra, drona trece
In ancheta jurnalistica a Spiegel se mentioneaza: „Guvernul [n.a. german] a pus la dispozitia SUA prin contract folosirea teritoriului respectiv, insa cu mentiunea ca pe raza arealului inconjurat de sarma ghimpata nu se va intreprinde nimic din ce contravine legilor germane“.

In opinia juristilor germani, dronele pot fi trimise doar in „zone declarate oficial de razboi“. Administratia SUA ar fi insa de parere ca misiunile cu drone impotriva Al-Qaida si derivatilor acesteia e legala si in afara acestor zone. Conform prevederilor Codului penal international referitor la dreptul popoarelor din 2002, Germania are dreptul si obligatia de a ancheta si pedepsi crimele impotriva umanitatii, chiar daca acestea au fost comise in strainatate.

„Aceasta inseamna, teoretic, ca personalul american stationat in Ramstein poate fi supus urmaririi penale a autoritatilor germane, cand alimenteaza cu date pilotarea de drone folosita in atacurile cu aceste drone“ conchide Spiegel.de.

Ca si scandalul neterminat al spionajului practicat de NSA in colaborare cu BND, in Germania, dezvaluirile referitoare la dronele americane de lupta aparent dirijate si de pe teritoriu german pun presiune pe guvernul Angelei Merkel. Este un nou joc „de-a v-ati ascunselea”, in care nevoii de clarificare si transparentizare a unor procese ce au loc, prezumtiv, la marginea legalitatii, i se opun ratiuni diplomatice, argumente ale parteneriatului si bunei prietenii transoceanice.

Iata insa ca nu doar a fi parte din manipularea acestor roboti zburatori ii intereseaza pe guvernanti. Prin drona europeana ce programata in viitorul nu prea indepartat, anumite firme europene producatoare de tehnologie sofisticata in domeniul industriei de armament au gasit solutii ale viitorului, lucrative si aducatoare de profit.

Articolul a apărut şi în HotNews

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.