DSP Arad atrage atenția că a reînceput sezonul căpușelor

DSP Arad atrage atenția că a reînceput sezonul căpușelor

Fie că vă aflați acasă sau într-o drumeție, o mușcătură de căpușă poate reprezenta un pericol real pentru sănătatea dumneavoastră și necesită o atenție mai deosebită, atrag atenția reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad.

În Europa, bolile transmise de căpușe la oameni sunt următoarele: encefalita de căpușe, boala Lyme (borelioza), febra recurentă, febra hemoragică Crimeea-Congo. Aceste mici insecte se hrănesc cu sânge de mamifere, reptile și păsări, de la care pot lua bacterii sau virusuri. Ele sunt prezente atât în zonele rurale, cât și în cele urbane, inclusiv în numeroase locații populare pentru activități în aer liber și turism. Riscul este mai mare atunci când practicați activități în aer liber, cum ar fi camparea în natură, drumeții, ciclism, alpinism, pescuit sau vânătoare.

Pentru a evita sau reduce la minim expunerea la mușcături, există anumite măsuri simple de protecție: 

– Folosiți plase de protecție pentru insecte la ferestrele locuinței

– Utilizați un produs insectifug

– Îmbrăcati haine deschise la culoare, tricouri cu mâneci lungi și pantaloni lungi

– Informați-vă despre necesitatea vaccinării înainte de călătorii în afara țării

– Eliminați apa din locurile unde țânțarii se pot înmulți (containere vechi, vase de flori, anvelope uzate)

– Folosiți haine și pături pentru picnic deschise la culoare, pentru a putea detecta ușor căpușele

– Mergeți pe mijlocul cărărilor și evitați să vă atingeți cu corpul de plantele din jur

Riscul de infecție este mai mic atunci când căpușa este detectată și îndepărtată imediat. Deoarece căpușele sunt foarte mici și de obicei, mușcătura lor nu este dureroasă, acestea pot trece ușor neobservate pe corp. De aceea, este important să vă controlați cu atenție după ce ați vizitat locuri în care pot exista căpușe. Controlați tot corpul, acordând atenție specială zonei axilare, inghinale, picioarelor, zonei ombilicale, gâtului și capului.

„În caz de mușcătură, notați data la care ați fost mușcat de căpușă și în perioada următoare fiți atent la simptome caracteristice bolilor transmise de căpușe. În cazul în care vă îmbolnăviți în termen de o lună de la data mușcăturii, trebuie să informați medicul despre data și locul acesteia”, precizează reprezentanții DSP Arad.

Foto: Arhivă, caracter ilustrativ

  1. […] Citeste articol integral Sursa & Foto Credit- “newsar.ro” […]

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.