DSP Arad, depășită de situație. Deciziile de carantinare și de eliberare a concediilor medicale, primite cu întârziere

DSP Arad, depășită de situație. Deciziile de carantinare și de eliberare a concediilor medicale, primite cu întârziere

Direcţia de Sănătate Publică Arad nu mai poate ţine pasul cu valul de infectări, drept urmare deciziile de carantinare și cele de eliberare a concediilor medicale sunt eliberate cu întârziere.

În lipsa unei digitalizări a instituțiilor, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad este depășită de situație din punct de vedere logistic și înregistrează întârzieri în eliberarea deciziilor de carantinare și a eliberării concediilor medicale din cauza numărului mare de pozitivi și de contacți.

Autoritățile înceracă să găsească soluții. În acest sens, în cursul zilei de joi a avut loc o întâlnire între președintele Camerei de Comerț Arad, Gheorghe Seculici, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Arad, Angela Cosma, și directorul Direcției de Sănătate Publică Arad, Horea Timiș, pe tema problemei eliberării concediilor medicale care afectează în această pandemie toate sectoarele economice.

„Din cauza valului 5, care este mai atipic, avem semnale din zonele industriale, din privat, că există niște probleme legate de întârzieri în emiterea deciziilor de carantinare și, implicit, a concediilor medicale, în special pentru contacții pacienților pozitivi. Numărul mare de pozitivi pe care îi avem zilnic depășește capacitatea noastră logistică de a face față la efectuarea anchetelor epidemiologice, introducerea lor în Corona Forms și emiterea deciziilor pentru contacți. Angajatorii primesc cu întârziere concediile medicale dar, în conformitate cu prevederile legale, acestea pot fi eliberate în termen de 30 de zile”, a declarat Horea Timiș, directorul DSP Arad.

Joi, DSP Arad avea de introdus 13.440 de decizii din urmă într-o platformă în urma căruia cineva își primește un concediu medical. „Cu siguranță 41 de județe au aceeași problemă. Cu siguranță o jumătate de milion de oameni așteaptă astăzi un document. Să calculăm cât costă salariile oamenilor care introduc date ? Luna aceasta cu siguranță un 1 milion de euro în România…. Luna viitoare încă un 1 milion de euro… Oare nu mai bine scoteam la concurs pentru o firmă de IT un premiu de un milion de euro să facă un soft? Cât timp nu facem o digitalizare corectă a instituțiilor o să avem aceste costuri exorbitante fără rost”, a mai adăugat directorul DSP Arad.

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.