Dublă lansare de carte la Cercul Militar Arad! Memorii și poezii publicate de doi militari arădeni

Dublă lansare de carte la Cercul Militar Arad! Memorii și poezii publicate de doi militari arădeni

La Cercul Militar Arad a avut loc joi, 7 septembrie, un frumos eveniment literar, la care au participat numeroși rezerviști militari, dar și distinși oameni de litere și personalități ale Agorei din județul-poartă spre Occident, dintre care profesorii Ioan Tuleu, Horia Truță, Anton Ilica, Emil Șimăndan, Lucia Bibarț, Valeriu Ilica, Florica Ranta Cândea, Monica Iacob, Alexandru Chiș și alții.

Motivul reunirii atâtor condeieri de seamă în for(t)ul culturii cazone din Bd. Decebal a fost unul de mare cinste: primul contact cu cititorii luat de cărțile REVELAȚIE ȘI MIRACOL (carte de memorialistică militară), autor col.(r) Ion Stăncioiu și ROSTIRI CU ROSTOGOLIRI – ȚEPIGRAME (epigrame), autor col.(r) Horea Gana, ambii membri de vază ai Filialei Județene „ZIRIDAVA” Arad a ANCMRR, dar și ai Filialei Județene „IOAN SLAVICI” Arad a Ligii Scriitorilor din România.

Oficiile de gazdă le-a îndeplinit, cu deferența-i caracteristică, generalul-maior (r) Vasile Ionel Heredea, președintele filialei arădene a A.N.C.M.R.R., care a avut cuvinte de apreciere pentru truda creatoare a celor doi scriitori, evocând în același timp clipe din trecutul de ofițeri activi al acestora, desfășurat în unități militare din garnizoanele Arad și Lipova, dar și din activitatea lor laborioasă în cadrul asociației cadrelor militare în rezervă.

Au urmat la cuvânt cei doi autori, fiecare prezentându-și, în manieră proprie, cartea care de curând a văzut lumina tiparului. Venerabilul col.(r) Ion Stăncioiu, la vârsta de 91 de ani are la activ 14 cărți, iar col. (r) Horea Gana însumează peste 40 de ani dedicați literaturii și publicisticii.

Interesante și instructive au fost luările de poziție ale oaspeților, oameni cu greutate în lumea literelor, vis-a-vis de cele două volume recenzate și de dimensiunea literară și umană a celor doi condeieri militari. Concluzia cea mai pertinentă a venit din partea președintei Filialei Arad a Ligii Scriitorilor, prof. Lucia Bibarț: Armata este o lume aparte, pe care o cunoaștem prea puțin și, poate, ușor deformat. Descoperim însă în aceste cărți, ca și în altele scrise de ei și de alți camarazi ai lor, un univers de trăire în care se împletesc armonios iubirea de patrie, patriotismul ardent, simțul datoriei împlinite, umorul cald, ironia mușcătoare, sarcasmul, dar și tristețea în devoțiune a unor oameni cărora contemporanii aflați vremelnic la putere le rămân și le vor rămâne mereu datori pentru abnegația cu care și-au îndeplinit onoranta lor misiune socială”.

Discuțiile au continuat în cadrul unei agape, la finalul căreia autorii au acordat autografe pe cărțile oferite publicului avid de lectură de calitate.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.