După ce Primăria a dispus DESFIINȚAREA cortului celor de la USR, Gheorghe Falcă a semnat pentru campania „Fără penali în funcții publice”

După ce Primăria a dispus DESFIINȚAREA cortului celor de la USR, Gheorghe Falcă a semnat pentru campania „Fără penali în funcții publice”

În cadrul conferinței de presă care s-a desfășurat joi, 02.08.2018, în sala Ferdinand a Primăriei Municipiului Arad, au fost abordate aspecte legate de campania „Fără Penali în funcții publice”, gestionată de către „Uniunea Salvaţi România”, filiala Arad.

Urmare a comunicatului de presă remis de „Uniunea Salvaţi România” filiala Arad, în care se precizează  faptul că autorităţile locale au interpretat eronat o lege, Primăria face următoarele precizări:

„Primăria Municipiului Arad a primit din partea partidului «Uniunea Salvaţi România», filiala Arad, două solicitări în scris de acordare a autorizaţiei de amplasare pe domeniul public a unui cort pentru strângerea de semnături în cadrul campaniei «Fără Penali în funcții publice». Prima dintre acestea a fost înregistrată la Primăria Arad cu numărul 15964 /2.03.2018. USR Arad solicita la vremea respectivă acordarea autorizaţei de amplasare a unui cort în suprafaţă de 6 mp, pentru perioadele 2-6.04.2018, 10-13.04.2018, 16-20.04.2018 şi 23-27.04.2018. Întrucât  cererea a fost făcută  anterior publicării proiectului în Monitorul Oficial,  administraţia locală nu a putut elibera un acord de ocupare a domeniului public în termenul prevăzut de lege, acesta fiind depăşit cu 3 zile. În cazul celei de a doua cereri, înregistrate la Primăria Municipiului Arad cu nr. 40407/29.05.2018 având ca obiect amplasarea, din nou, a unui cort pe domeniul public tot pe Bulevardul Revoluţiei, în faţa magazinului Ziridava, dar în perioada 1.07 – 31.08.2018, răspunsul Primăriei Arad a fost expediat în data 7 iunie 2018, respectându-se astfel termenul legal. În ambele situaţii, Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrărilor de construcţii – Republicată,  prevede necesitatea obţinerii unei autorizaţii de construire în cazul amplasării pe domeniul public a unei construcţii provizorii.  Pentru a veni în întâmpinarea solicitării USR Arad şi pentru a-i da posibilitatea demarării în cel mai scurt timp posibil, a campaniei «Fără Penali în funcții publice», Primăria Municipiului Arad a  avizat amplasarea pe domeniul public a unui stand, pe o suprafaţă de maxim 2 mp constând în  măsuţă, scaun şi umbrelă fără însemne publicitare.”

Reprezentanţii USR Arad nu au ţinut cont de acordul dat de Primăria Arad astfel că, încă de la începutul lunii aprilie,  au amplasat pe domeniul public un cort fără obţinerea în prealabil  a unei autorizaţii de construire, aşa cum prevede legea. Faptul că respectivul cort a rămas pe domeniul public timp de trei luni de zile, este încă o dovadă de încălcare a legii, în condiţiile în care au fost indicate anumite perioade de timp pentru desfăşurarea acestei campanii, informează municipalitatea.

Referitor la măsura de desfiinţare a cortului amplasat pe Bulevardul Revoluţiei, reprezentanții Primăriei spun că aceasta a fost luată în urma solicitărilor repetate venite din partea consilierilor locali  PSD, care, prin prin vocea lui Ilie Cheşa, au cerut dezafectarea construcţiei provizorii motivul invocat fiind tocmai lipsa autorizaţiei de construire. Sentinţa civilă nr. 587/19.07.2018  a Tribunalului Arad constată legalitatea măsurii de desfiinţare şi este o dovadă clară a faptului că funcţionarii  din cadrul Primăriei Municipiului Arad au acţionat în conformitate cu prevederile legale şi nu au încercat niciun moment să împiedice buna desfăşurare a campaniei „Fără Penali în funcții publice”, se arată într-un comunicat de presă al municipalității.

Se constată că autoritatea pârâtă şi-a dat acordul în vederea ocupării domeniului public, gratuit, a unui stand în scopul desfăşurării acţiunii de strângere de semnături pentru sprijinirea iniţiativei de revizuire a Constituţiei….Prin urmare, autoritatea pârâtă nu împiedică desfăşurarea campaniei strângerii de semnături demarată de petentă, existând premisele ca aceasta să se desfăşoare până la termenul dorit de aceasta, 31.08.2018, condiţionat de respectarea condiţiilor impuse, se arată în sentinţa Tribunalului Arad.

Primăria Municipiului Arad anunță că va sprijini în continuare acţiunile civice care presupun implicarea activă a cetăţenilor în viaţa comunităţii sau a ţării, dar numai cu respectarea legilor în vigoare. „Nu este vorba despre o campanie USR, ci despre o campanie a unor ONG-uri”, a precizat, la conferința de presă din data de 02.08.2018, primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

După încheierea conferinței de presă, edilul sa s-a deplasat la cortul USR, unde a semnat pentru susținerea principiilor campaniei „Fără Penali în funcții publice”.

 

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.