După Festivalul Berii un nou FESTIVAL îi așteaptă pe arădeni cu MUZICĂ, ARTĂ și FILM! Unde se va desfășura

După Festivalul Berii un nou FESTIVAL îi așteaptă pe arădeni cu MUZICĂ, ARTĂ și FILM! Unde se va desfășura

A treia ediție a festivalului PARTICLES are loc weekendul acesta, între 11-13 mai, pe Malul Mureșului, la Complexul Sportiv Riviera.  PARTICLES este un festival alternativ, inventiv, underground și mai ales viu, care s-a născut din nevoia de a regândi felul în care vedem orașul și de a fructifica, transforma și regenera spațiile din oraș neutilizate la potențialul lor maxim.

PARTICLES se schimbă câte puțin la fiecare ediție, deoarece identitatea festivalului e dinamică și răspunde nevoilor culturale ale orașului, însă un lucru rămâne constant – granițele dintre arte se estompează și artele fuzionează la PARTICLES! Festivalul aduce la un loc mai multe tipuri de artă și genuri de muzică, oferta de anul acesta incluzând muzică live (jazz, gypsy, funk) și electronică, artă urbană și street art, teatru, film, dans, artă plastică și pentru prima dată și literatură.  Biletele la festival costă 20 de lei pentru o seară (începând cu ora 19) și 30 de lei pentru tot festivalul, iar intrarea la evenimentele din timpul zilei este gratuită.

Așadar PARTICLES 3 se adreasează comunității locale, invitată la 48 de ore de zbenguială multisenzorială și multiculturală!  Ca de obicei, călătoria cosmică pe care o propune festivalul presupune muzică live, muzică bună care să trezească apetitul și curiozitatea publicului. Headlinerii acestei ediții, care vor concerta sâmbătă seara, sunt muzicienii de la TARAF DE CALIU, taraf care aduce împreună legende ale muzicii lăutărești, membri ai binecunoscutului Taraf de Haidouks. Din 1991, anul când muzica lor a început să cucerească Europa de Vest, până în prezent, muzicienii din Clejani au concertat aproape în toate continentele lumii, în metropole precum Tokyo, Singapore, Paris, New York, Los Angeles, Istanbul sau Londra. Printre fanii lor declarați se numără Yehudi Menuhin, Kronos Quartet (cu care au cântat și înregistrat), actorul Johnny Depp (alături de care au apărut în filmul „The Man Who Cried”) sau Yohji Yamamoto, renumitul designer de modă. În anul 2002, muzicienii au primit premiul BBC World Music pentru cel mai bun grup din Europa şi Orientul Mijlociu.

Însă vineri se deschide festivalul cu ritmuri moldovenești care-ți intră prin cap și ies prin inimă.  Legendarii muzicieni de JAZZ de la TRIGON , cei mai cunoscuți jazz-mani din Moldova, îmbină spiritul cosmpolit al jazzului modern cu tradiția muzicală autohtonă într-un fusion etnojazz cum n-a mai auzit vestul!

Tot din Moldova ajunge la Arad un alt mix inedit de sunete, realizat de FOLCLORESCENT, care intersectează beat-uri experimentale cu sample-uri de bucăți arhaice românești și servește un future folk fără istoric, dar încărcat de informație primordială: voci trase pe bandă de magnetofon, descântece populare, incantații, împletite cu sunete electronice. Beaturile electronice se împletesc cu blues-ul și funk-ul, cu jazz-ul și rock-ul și la KOSMIC BLUES, care sună ca o întâlnire contemporană dintre Morcheeba și Jefferson Airplane!

Muzica electronică aduce și DJ îndrăgiți în mijlocul publicului. DJ SHIVER vine la Arad cu un sunet fresh și un nou experiment muzical – DJ SHIVER VINYL SET. Alături de el vor pune muzică la Particles K-LU, UFe, Rapala, Elless, dar și muzicieni locali precum Iorgovan, Tasteful Indiecency și Fragments.

Concertele din timpul serii sunt completate de un bogat program artistic, cu intrare liberă, care vor avea loc în timpul zilei. Filmul se întâlnește cu literatura, iar Particles cu platforma KineDok! Al patrulea an de KineDok la Arad începe la festival cu un documentar despre cărți, viața de zi cu zi și filosofii de viaţă – documentarul croat Dum Spiro Spero, proiecție urmată de discuții cu scriitori invitați în cadrul Festivalului Zile și Seri de Literatură Doinaș. Totodată, o selecție de scurtmetraje experimentale, premiate în festivaluri internaționale, atât de ficțiune, cât și de animație, vor  rula la CORTUL DE FILM pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică. Din selecția de filme scurte nu puteau lipsi, desigur, nici scurtmetrajele marca kinema ikon.

Literatura este un alt domeniu pe care îl explorăm împreună la Particles, pentru prima oară la această ediție. Tara Skurtu, Tiberiu Neacșu, Lia Faur și Șerban Axinte aduc Festivalul de Literatură SAD la Particles. Iar Iulian Leonard încheie festivalul cu o lectură din proaspătul său volum. Din literatură alunecăm în teatru călătorind prin multiversul cuantic cu Ana Şuşca, Andrei Brădean și Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, care aduc CONSTELAȚII printre particulele de la festival.

Nici street-artul nu lipsește de la Particles. Cu ajutorul lui THE ORION participanții se vor strecura prin găuri de vierme și vor păși printre stele. Muralul pe care THE ORION îl va realiza live în timpul festivalului face parte din proiectul său Wormholes. Noemi Roswita Hans aduce și ea Particule Cromatice la festival, în cadrul unei expoziții alternative de pictură.

Nu în ultimul rând, Particles este un festival interactiv și dinamic, în cadrul căruia atât cei mari, cât și cei mici au ocazia de a participa la ateliere creative. Participarea la ateliere este gratuită și se face pe bază de înscriere la adresa de email contact@citizenit.ro. Atelierele la care vă puteți înscrie sunt:

– Atelier de dans contemporan cu Lavinia Urcan, care va include o parte de experimentare a unor tehnici de dans modern și contemporan (Humphrey-Limón, Graham-Cohan, Release-Gaga și Bartenieff), urmată de o parte de coregrafie, şi în final creativitate, improvizație și relaxare prin dans;

– Atelier de realizat bijuterii micro-macrame cu Klyn De;

– Atelier de pictură și desen cu Anca Manga, o sesiune de destindere a minții prin artă în care ne scoatem cactușii din cap și îi punem pe hârtie;

– Atelier de desen și arhitectură pentru copii cu Maria Tămășan.

 

 

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.