În doar câteva zile, cardul de sănătate va fi singurul instrument de decontare a serviciilor medicale în România. Deși autoritățile susțin că nu vor fi probleme, medicii de familie și cei din sistemul privat spun că, pacienții care nu au card de sănătate vor trebui să plătească serviciul prestat.
La nivel naţional mai sunt de distribuit aproximativ 300.000 de carduri de sănătate, din cele peste 14 milioane emise. Între acestea, se regăsesc și cele ale asiguraţilor plecaţi la muncă în străinătate, care, probabil, le vor solicita în perioada concediilor pe care le vor petrece în ţară.
Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor ca, de la 1 august, cardul sau adeverința care-i ține loc să fie singurele mijloace de decontare a serviciilor medicale. Nici nu se pune problema de o nouă amânare.
„Problemele vor fi aceleași, și la 1 august, și la 1 octombrie, pentru că fiecare lasă pe ultima zi”, a precizat Vasile Ciurchea, președintele CNAS, la reuniunea pe care a avut-o cu medicii de familie din Vâlcea.
„Dacă pacientul vine fără card, furnizorul caută în sistem și vede dacă are card! Primește serviciul!”, a subliniat șeful CNAS.
Medicii se tem, însă, că vor avea probleme mari, în contextul în care dintre cei care și-au luat cardul, doar 8 milioane de asigurați și l-au activat.
„O să fim nevoiți să-i punem să plătească din buzunar, pentru că nu te joci cu deconturile! Cine-mi garantează mie că, pe baza declarației pe propria răspundere, o să-mi deconteze CNAS serviciile“, se întreabă retoric un medic de familie.
În sistemul privat de servicii de sănătate lucrurile sunt mai clare.
Dacă un pacient nu are cardul de sănătate, practic, serviciul efectuat, nefiind însoțit de semnătura electronică a cardului, nu va putea fi decontat către furnizor. Prin urmare, pacienții fără card de sănătate sau adeverință înlocuitoare nu vor beneficia de servicii decontate de casa de asigurări, ci vor putea beneficia, la cerere, de servicii medicale cu plată, în afara asigurării publice.
Si cei care lucreaza in strainetate cum e,cere bani si acasa,medicul de familie trimite sa platesti asigurarea sau in cazul in care ajung la spital tot ptr 6 luni trebuie platesc si acolo asigurare,daca e EU de ce na facut ECARD din Start care contine totul ???
Si daca sant plecat din tara si nare cine sami faca cardu ce trebuie sa FAC?