România a aderat, anul trecut, alături de celelalte state ale Uniunii Europene, la normativele de eficiență energetică, odată cu adoptarea Legii nr. 121/2014, prin care țara noastră se obligă la reducerea risipei de energie.
Astfel, locatarii clădirilor rezidenţiale alimentate de la sistemul centralizat de încălzire sunt obligaţi să îşi monteze, până la data de 31 decembrie 2016, repartitoare.
Legea ia în calcul două soluţii tehnice. Una dintre acestea prevede montarea unor contoare la uşa apartamentului. Acest lucru este posibil doar dacă agentul termic intră în apartament pe conducte verticale. Avantajul unui asemenea sistem de măsurare este că îi scapă pe locatari de unele pierderi din sistem. Dezavantajul este preţul foarte mare. Schimbarea modului în care intră căldura în apartament costă aproximativ 1.000 de euro.
Aşa că mulţi români vor fi nevoiți să apeleze la cea de-a doua variantă, mult mai ieftină, aceea a repartitoarelor clasice montate pe calorifer. Acestea costă aproximativ 500 lei/apartament. Un calcul simplu arată că, dacă repartitoarele vor fi montate pe cele 800.000 de apartamente necontorizate, companiile care produc aceste aparate vor încasa aproximativ 90 de milioane de euro.
Directiva europeană 27/2012 prevede un cadru comun de măsuri pentru promovarea eficienţei energetice pe teritoriul Uniunii Europene, cu scopul de a se asigura atingerea obiectivului principal al UE, respectiv 20% în materie de eficienţă energetică până în anul 2020.
Lasă un comentariu