ECLIPSA de soare VA AFECTA reţeaua electrică din Europa. La ce ne putem aștepta?!

ECLIPSA de soare VA AFECTA reţeaua electrică din Europa. La ce ne putem aștepta?!

Eclipsa de soare care va fi vizibilă, vineri, în data de 20 martie, și în țara noastră va afecta reţeaua de transmitere a energiei electrice, oprind timp de câteva minute, în cvasitotalitate, producţia de energie electrică din energie solară prin intermediul panourilor fotovolatice, obligându-i pe administratorii reţelelor electrice să ia o serie de măsuri inedite.

Căderea bruscă a producţiei de energie electrică din energie solară în contextul eclipsei ar putea reprezenta o problemă în contextul în care securitatea reţelelor electrice se bazează pe echilibrul permanent dintre producţia şi consumul de electricitate, spune Jean-Paul Roubin, directorul Centrului Naţional francez de Exploatare a Sistemului Electric.

El a precizat că scăderea producţiei de energie electrică va fi foarte rapidă şi de „patru până la şase ori mai mare” decât scăderile de producţie înregistrate în mod normal atunci când Soarele apune.

Dacă dimineaţa zilei de 20 martie va fi una însorită, producţia europeană de energie energie electrică din energia solară ar putea scădea cu 34.000 de megawaţi, adică echivalentul a 80 de unităţi de producţie la nivel mondial.

„Riscurile producerii unui incident nu pot fi complet excluse”, a prevenit recent grupul european al administratorilor de reţele electrice şi de gaz, Entso-e. Parcul european de panouri solare este în prezent de 100 de ori mai extins decât era la precedenta eclipsă totală de Soare, produsă în anul 1999.

Pentru a micşora efectele eclipsei administratorii europeni ai reţelelor electrice au pus la punct o procedură specială pentru a evita întreruperea alimentării cu energie electrică în unele zone. Ei au crescut rezerva cotidiană de producţie, ce este folosită de obicei pentru ajustări punctuale ale fluxului de energie aflat în reţele.

Eclipsa parțială de soare va începe la ora 10.45, iar maximul va avea loc undeva în jurul orei 12.00 si se va termina cu puțin timp după ora 13.00.

Eclipsa va fi vizibilă din toată România, momentul său de maximă intensitate urmând să fie înregistrat la ora 11.56

Foto: futura-sciences.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.