Ecolul protestelor din România în presa internațională. Ce au relatat principalele agenții de știri

Ecolul protestelor din România în presa internațională. Ce au relatat principalele agenții de știri

Principalele agenții europene de știri au relatat despre protestele care au avut loc la București și în alte orașe din țară împotriva proiectului priving grațierea și împotriva modificării Codului Penal.

Reuters afirmă că mii de români „s-au strâns în ger în Piaţa Universităţii, locul tuturor protestelor majore după ce România a răsturnat comunismul, în 1989”. „Manifestanţi de toate vârstele au fluturat pancarte pe care scria «Suntem treji» sau «Vrem dreptate, nu corupţie» şi au scandat «Hoţii»”. Reuters amintește că protestatarilor li s-a alăturat şi preşedintele Klaus Iohannis dar și că manifestaţii similare au avut loc şi în alte oraşe din ţară, dar şi în faţa ambasadelor din Londra, Paris şi Copenhaga. „Deşi România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, sistemul său judiciar continuă să facă obiectul unei monitorizări speciale de către Comisia Europeană, care a lăudat eforturile magistraţilor de a combate corupţia, dar a notat că politicienii români au o istorie în care au încercat să impună legi care pot slăbi puterile de anchetă”, arată Reuters la finalul relatării.

Associated Press a anunțat că „mii de oameni au mărşăluit în capitala României şi în alte oraşe duminică, pentru a protesta faţă de propunerea Guvernului de a graţia mii de deţinuţi, măsură despre care criticii spun că ar putea submina lupta anti-corupţie”.

Agenția germană DPA a anunțat că preşedintele Klaus Iohannis s-a alăturat protestatarilor din București şi că manifestaţii similare au avut loc şi în alte oraşe din România. DPA explică faptul că Guvernul de la București vrea să schimbe legislația astfel încât abuzul în serviciu care produce prejudicii mai mici de 200.000 de lei să nu mai fie pedepsit. Potrivit contestatarilor, măsura are ca scop să îl apere pe Liviu Dragnea, liderul PSD, acuzat de abuz în serviciu ce a provocat un prejudiciu de 100.000 de lei, arată DPA.

Sursa: Realitatea.net, Foto: Facebook/Dan Mihai Balanescu

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.