O experiență inedită. Un demers artistic pe cât de interesant, pe atât de provocator. De asta vor avea parte elevii Colegiului Național „Moise Nicoară” și cei ai Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” Arad care vor participa la un workshop… mai altfel.
„Semne de viață” este o întâlnire în cadrul căreia tinerii vor face o serie de experimente artistice cu ajutorul unor… culturi bacteriologice. Atelierul este coordonat de artista Floriama Cândea* și are loc în 4 și 5 aprilie, la Muzeul de Științele Naturii din Arad.
„Activitățile se află la granița dintre artă și știință și propun o modalitate creativă de a conștientiza legăturile dintre om și alte specii. Participanții se vor familiariza cu bioarta și metodele ei critice de a privi și înțelege lumea în care trăim, dar și cu proiecte artistice interdisciplinare și rolul acestora de a aduce în prim plan sustenabilitatea”, spun organizatorii evenimentului
Atelierul cuprinde două sesiuni de lucru în cadrul cărora se vor explora metode de a integra materia vie în procesul artistic. Dimensiunea practică a acestui workshop este reprezentată de cultivarea în condiții de siguranța a unor micro-organisme (bacterii, fungi,) în cutii petri și pe suporturi artificiale biocompatibile. Se vor crea astfel obiecte ce ilustrează caracterul provizoriu al limitelor dintre specii, organisme și medii în general.
„În calitate de mediu artistic, materia vie poate fi abordată într-o varietate de feluri; este un «material» ce are reguli proprii, de multe ori nu ne sunt cunoscute în avans și le descoperim în cadrul proceselor de lucru. Ea poate dicta o anumită estetică, dar în același timp, pe măsură ce înțelegem procesele științifice ce o guvernează, este modelabilă, transformabilă. Participanții vor învăța să prepare un mediu nutritiv pentru cultivarea unor specii nepretentioase de microorganisme, îl vor inocula apoi selectiv cu bacterii din imediata lor apropiere pentru a obține o imagine vie”, declară Floriama Cândea, coordonatoare a Atelierului „Semne de viață”.
Atelierul „Semne de viață” face parte din proiectului Post-educația. Pedagogii ale crizei este o componentă a traseului Orizonturile Cunoașterii din cadrul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Floriama Cândea a absolvit secția pictură a Universității Naționale de Arte în 2007 și programul de masterat Teoria și Practica Imaginii la CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii). Instrumentarul ei de lucru cuprinde mai multe metode și tehnici. În general, atât conceptele cat și procesele sale de lucru utilizează estetica imaginilor științifice și a unor instrumente de cercetare științifică care pot fi convertite în practici artistice – decelularizare, producere de materiale biocompatibile, procese chimice. Lucrările ei chestionează felul în care memoria, cogniția, percepția și taxonomia sunt declanșate ca mecanisme în relația subiectivă dintre om si lumea naturala, dintre realitate si fictiune.
Mai multe date despre artistă găsiți pe:
http://floriamacandea.com/
Lasă un comentariu