Elevii unui colegiu arădean vor beneficia de învățământ dual. Ce înseamnă acest lucru

Elevii unui colegiu arădean vor beneficia de învățământ dual. Ce înseamnă acest lucru

Primarul Călin Bibarţ a semnat joi, 17 octombrie 2019, primul contract de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învăţământul dual din judeţul Arad.

Astfel, Primăria Arad, Colegiul Economic şi 12 operatori economici din municipiu au devenit parteneri şi vor contribui astfel la formarea competențelor necesare pentru dezvoltarea profesională a mai multor tineri, astfel încât tranziția acestora de la școală la un loc de muncă să fie mult mai uşoară. Timp de trei ani de zile, 58 de elevi ai Colegiului Economic vor urma un stagiu de pregătire teoretică şi practică şi vor beneficia de o bursă în cuantum de 200 de lei, garantată de stat, la care se adaugă o altă bursă oferită de agentul economic, de minim 200 de lei.

În economia locală, dar şi în cea naţională se resimte în anumite domenii un necesar de forţă de muncă. Mă bucur că actualul Colegiu Economic a făcut acest pas spre învăţământul dual. Ne propunem să pregătim generaţii de tineri în meserii căutate pe piaţa muncii, astfel încât în momentul în care au terminat şcoala să aibe un loc de muncă asigurat. La rândul său agentul economic va fi şi el mulţumit că are cu cine sălucreze. Mulţumesc conducerii Colegiului Economic că a iniţiat şi a ajuns în acest punct şi sunt convins că anul viitor vor fi şi alte unităţi de învăţământ care vor dori să aibe astfel de parteneriate”, a declarat primarul Călin Bibarţ.

„Colegiul Economic a reuşit să implementeze pentru prima dată în municipiul şi judeţul Arad învăţământul profesional dual. Momentan avem 58 de elevi pe învăţământul dual pe calificările bucătar, ospătar, cofetar-patiser şi lucrător hotelier. Sperăm să fie o bună colaborare între noi şi agenţii economici. Noi am implementat acest sistem la solicitarea agenţilor economici şi mă refer aici la hoteluri, restaurante, unităţi de alimentaţie publică şi chiar hipermarketuri din municipiu şi zicem că vom asigura forţa de muncă atât de necesară pe piaţa muncii”, a punctat directorul Colegiului Economic, Monica Băltăreţu.

În cadrul acestui contract fiecare partener are atribuțiile bine stabilite.

– unitatea de învățământ va asigura alcătuirea curriculumului, se va îngriji de încheiere a contractelor de practică și va permite utilizarea în acest program a spațiilor cu dotările de care dispune;

– operatorii economici implicați vor oferi specialiști formatori, vor organiza stagiile de practică şi vor acorda susținere financiară elevilor (minim 200 lei, cât este cuantumul garantat de stat);

– Primăria Arad va asigura o masă caldă pentru elevii înscrişi la această formă de învăţământ. În plus, administraţia locală contribuie şi prin investiiţiile care sunt în desfăşurare la Colegiul Economic, astfel încât elevii să beneficieze de condiţii de pregătire la standarde europene.

În acest moment elevii urmează pregătirea teoretică, iar stagiul practic îl vor începe în luna noiembrie.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.