Eminescu preferă parcul

Eminescu preferă parcul

Se discută intens, zilele acestea, despre intenţiile municipalităţii de a construi o parcare sub Parcul Eminescu din spatele Primăriei.

Din capul locului trebuie spus că nu e prima dată când la Arad se pomeneşte despre construirea de parcări subterane. A mai fost vorba să se construiască asemenea parcări şi sub Piaţa Avram Iancu, dar şi sub Piaţa Pompierilor. Nici nu mai ştiu în ce stadiu s-a ajuns în aceste ultime două cazuri, ce studii (pe bani frumoşi) s-au făcut ori se vor face, dar în ceea ce priveşte Parcul Eminescu situaţia este puţin diferită. Pentru că una e să ridici o piramidă de sticlă (câtă originalitate!) deasupra unei parcări şi alta e să (re)faci un parc.

Într-un comentariu la un articol pe temă de pe newsar.ro, un „cititor” a scris că nu s-a pomenit despre tăierea actualilor arbori (de dimensiuni considerabile) din Parcul Eminescu. Cu alte cuvinte, autorităţile vor face parcarea fără să se atingă de parc. Serios!? Nici vorbă, bineînţeles, pentru că ar trebui să sape mult prea adânc pentru a nu distruge rădăcinile arborilor şi, în plus, soluţiile tehnice şi construcţia parcării ar fi mult prea costisitoare. Deci, este cât se poate de clar că vom asista – dacă acest proiect va fi pus în practică – la distrugerea Parcului Eminescu aşa cum îl ştim azi. Ulterior, după ce parcarea va fi gata, deasupra acesteia se va aşterne un strat de pământ, va fi semănată iarbă şi vor fi plantaţi copăcei în locurile rămase libere după construirea numeroaselor alei şi, bineînţeles, după dispunerea de mobilier urban în exces (după modelul Pădurice).

Nu vom mai avea arbori, ci doar copăcei, nişte arbuşti, pentru că stratul de pământ de deasupra parcării nu va permite dezvoltarea rădăcinilor unor copaci care să ajungă la dimensiuni considerabile. Vom avea un parc în care ne va păli soarele în cap cât e ziua de lungă iar amatorii de şah vor face lungi şedinţe de bronzat. Asta dacă nu cumva vor fi izgoniţi de acolo!

Sensibili atunci când e vorba de distrugerea spaţiilor verzi (au asistat deja la prea mult, în acest sens, din partea actualei administraţii) arădenii au reacţionat pe Facebook, dar şi comentând la articolele pe temă apărute în presa din Arad. Se vorbeşte deja de o mobilizare a societăţii civile, de formularea unei petiţii, de strângere de semnături şi aşa mai departe, pentru a împiedica administraţia să-şi pună în practică planurile legate de Parcul Eminescu.

Între timp, se va realiza însă costisitorul studiu de fezabilitate, care va fi plătit şi din banii celor care se opun construirii parcării. Ulterior, proiectul va fi abandonat. Se va constata că Eminescu preferă parcul.

  1. ar trebui regandit spatiul din centru, nevalorificat la intregul potential, pentru parcari, …

    Raspunde
  2. foarte bine ati pus problema in articol. Eminescu ar vrea sa treca pe langa plopii fara sot, nu printre masini. frumos! 🙂

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.