Este OFICIAL! Arădenii citesc tot MAI PUȚIN

Este OFICIAL! Arădenii citesc tot MAI PUȚIN

Din lipsă de timp, de chef, dar mai ales din comoditate, tot mai puțini arădeni aleg cititul ca formă de relaxare, telefonul mobil sau tableta luând locul cărților atât în rândul tinerilor, cât și al adulților.

Vânzarea cărților este în scădere în librării, iar potrivit datelor oficiale, se poate vedea clar cum și bibliotecile au tot mai puțini vizitatori.

În județul Arad aveam în anul 2015 un număr de 212 de biblioteci, care a scăzut la 199 în anul 2017, potrivit Direcției Județene de Statistică Arad. Cele școlare au scăzut de la 146 la 140, iar din cele 5 specializate au rămas doar 2. De asemenea, a scăzut și numărul bibliotecilor publice și comunale.

Cititorii activi de la aceste biblioteci a scăzut cu aproape 5000 în ultimii trei ani. Cei mai mulți, 33.080, sunt elevii care împrumută cărți din programa obligatorie pentru școală de la bibliotecile din unitățile de învățământ.

În anul 2015, potrivit DJSA, au fost eliberate de biblioteci 665.397 de volume la nivelul județului, iar în 2017 numărul a scăzut la 524.618. Cele mai multe au fost, din nou, cele din școli, 227.509, față de 113.184 de volume eliberate de bibliotecile județene și 202.996 de cele publice.

Bineînțeles că numărul a scăzut și din cauza desființării celor 13 biblioteci la nivel județean, dar, după cum am menționat anterior, inclusiv managerii librăriilor se plâng că vânzările merg tot mai rău, iar elevii citesc mai mult din obligație, ce li se impune de la școală. De asemenea, mulți dintre cei care citesc preferă cărți de dezvoltare personală, de vânzări și de psihologie, fiind mai puțin interesați de beletristică.

Și tehnologia are de a face cu acest fenomen, cărțile în format electronic câștigând tot mai mult teren în detrimentul celor tipărite.

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.