EUROVISION 2016: Ucraina A CÂȘTIGAT FINALA cu o PIESĂ despre deportarea tătarilor din Crimeea

EUROVISION 2016: Ucraina A CÂȘTIGAT FINALA cu o PIESĂ despre deportarea tătarilor din Crimeea

Ucraina a câștigat Finala Eurovision 2016. Jamala, o interpretă ucraineană de origine tătară, născută în Crimeea, a reușit să impresioneze juriul, dar și telespectatorii.

În concurs au intrat, în acest an, reprezentanți din 25 de țări, plus țara organizatoare, Suedia. Finala s-a desfăşurat sâmbătă seara, la Stockholm, în Suedia.

Ucraina a fost urmată în clasament de Australia şi Rusia.

Cântăreața ucraineană a cântat piesa „1944”, inspirată dintr-o poveste spusă de străbunica sa, despre deportările tătarilor din Crimeea, organizate de regimul sovietic. Acest dezastru a rănit familia ei și alte familii de tătari din Crimeea, subiectul fiind unul foarte sensibil.

La Moscova, piesa Ucrainei a declanşat un adevărat scandal. Oficialii ruşi au protestat împotriva acestei alegeri destinate, potrivit lor, să denigreze Rusia, după ce aceasta a anexat, în martie 2014, peninsula ucraineană Crimeea.

 

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa.

Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, competiția a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.