EXCLUSIV/ APOCALIPSA MULTINAŢIONALELOR din Arad: Fabricile se ÎNCHID sau se mută în alte ţări! Mii de arădeni vor rămâne ŞOMERI

EXCLUSIV/ APOCALIPSA MULTINAŢIONALELOR din Arad: Fabricile se ÎNCHID sau se mută în alte ţări! Mii de arădeni vor rămâne ŞOMERI

Mai multe firme mari din zonele industriale (Arad şi Curtici) îşi închid porţile sau îşi mută liniile de producţie în Ungaria sau Macedonia, a dezvăluit o importantă sursă din domeniu, pentru NewsAr.ro.

Potrivit informaţiilor primite, una dintre cele mai vechi multinaţionale din Zona Industrială Vest a Aradului se mută în Macedonia, urmând să „furnizeze” aproximativ 3000 de şomeri. O firmă din domeniul automotive, cu aproximativ 2000 de angajaţi, îşi va închide la rândul ei porţile, îngroşând numărul celor fără loc de muncă într-un judeţ care până acum se laudă cu o rată scăzută a şomajului.

O altă societate, de această dată din Zona Industrială Curtici, Key Safety Systems (KSS), cu 300 de angajaţi, şi-a mutat deja liniile de producţie la Miskolc, în Ungaria. Dată fiind fuziunea cu Takata, o parte din angajaţi au fost relocaţi la fabrica din Arad. Aceeaşi soartă o va avea, potrivit informaţiilor noastre, şi fabrica KSS din Hunedoara.

Printre cauzele care duc la închiderea fabricilor din zonele industriale se numără, conform unei surse din domeniu, lipsa forţei de muncă (invocată la închiderea Rosko Textil), lipsa de perspective pe termen mediu şi lung, costurile tot mai mari de producţie (inclusiv cele cu salariile, care s-au majorat cu 50% în ultimii doi ani, la care se adaugă preţul energiei, majorat şi el cu 40% în ultimii doi ani), infrastructura de transport deficitară (costuri enorme pentru firme să aducă angajaţi de la zeci de kilometri, pe drumuri proaste ori foarte proaste), lipsa de sprijin din partea autorităţilor (se cunoaşte problema legată de transportul cu autobuzele în Zona Industrială Vest, unde firmele au ajuns să se înţeleagă între ele asupra orelor la care îşi duc angajaţii la lucru), chiriile mari, sau lipsa altor alte elemente de infrastructură decente (canalizarea, de exemplu) sau desele întreruperi ale furnizării energieie electrice. La toate acestea se adaugă, desigur, climatul de instabilitate din ţară.

De remarcat, că întâmplător sau nu două dintre firmele care şi-au închis sau îşi închid porţile, Rosko Textil şi Key Safety Systems, sunt din Zona Industrială Curtici.

  1. nici o problema. sa plece toate. oricum dau salarii de rahat

    Raspunde
    • Vladut, baietel,
      Din aia 5000 de someri, din care la ROSKO sunt majoritatea femei, citi o sa angajeze PSD-ul tau dupa aceea? Si unde? La Primaria Curtici sau la ANFM (Agentia Nationala de Frecat Menta)? Sau ai tu o firma la care sa angajezi macar 10 femei care sa dea de mancare la copii din salariul ala de rahat cum zici tu? Dai tu salarii mai mari? Pune un anunt in poarta la Zona Libera si participa la salvarea lor. Sau nu poti pleca de la calculator de la servici unde joci Solitaire intre cele 4 pauze de masa?

      Raspunde
    • Nu pot pleca decât la alții mult mai săraci în …est ?! La ruși? LA ucrainieni au încercat și încă se chinuie pe acolo doar că ce investesc …se fură ! DAcă fug încolo continuu ajung iar acasă că pământul e rotund !

      Raspunde
  2. O sa ramana someri si o sa dea in cap la oameni, de foame.

    Raspunde
  3. Oricum nu ne prea place munca… ii mai fain acasa intins pe canapea cu saniuta sub brat… Suntem un popor mediocru … oricat am vrea noi sa ne batem cu s..a in piept…

    Raspunde
  4. […] EXCLUSIV/ APOCALIPSA MULTINAŢIONALELOR din Arad: Fabricile se ÎNCHID sau se mută în alte ţări!… […]

    Raspunde
  5. Da dom’le, cum adică sa plece din paradisul numit Romania? Nu se poate dom’le. Sa-i oblige sa rămână dom’le prin OUG. Dac e? Fac ce vor ei? I sa le zică managera Olguta ce si cum sa facă asa ca la Craiova sa-nfloreasca orasele patriei.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.