EXIT, nu BREXIT, la Bruxelles! Ce le propun actorii arădeni belgienilor

EXIT, nu BREXIT, la Bruxelles! Ce le propun actorii arădeni belgienilor

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” prezintă spectacolul „Exit” la Bruxelles, în 24 și 25 aprilie 2019.

La invitația Centrului pentru Arte Frumoase „Bozar” din Belgia, spectacolul „EXIT” va fi jucat la Bruxelles în 24 și 25 aprilie. Spectacolul coprodus de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, și Teatrul Național din Sombor, Serbia, a avut premiera în 2017 și s-a jucat deja la festivaluri importante din țară, Serbia și Ungaria.

„EXIT” a fost inclus în selecția Festivalului „Balkan Trafik!” Bruxelles, fiind o coproducție internațională jucată în patru limbi (română, maghiară, sârbă, engleză), în regia celebrului regizor maghiar Schilling Árpád. Ediția a treisprezecea a Festivalului „Balkan Trafik!” va prezenta cultura țărilor din sud-estul Europei, încercând să deconstruiască stereotipurile legate de cultura din regiunea Balcanilor. „EXIT” vorbește despre diferențe culturale pornind de la situația simplă a 12 migranți care ajung la Londra și sunt ținuți captivi într-o clădire izolată. Cât de diferiți sunt sârbii, maghiarii și românii, ce limbaj comun pot găsi într-o situație de criză, aceste întrebări își regăsesc răspunsul în spectacol, iar scenariul s-a născut în urma improvizațiilor actorilor.

La un nivel mai profund, Schilling atrage atenția că „EXIT” pune următoarele întrebări: „Cum facem față unei situații în care suntem închiși? Cum se formează o comunitate? Cum se distrug relațiile vechi pentru a lăsa loc celor noi? Cum ne reformulăm scopurile? Ce facem, ce sacrificăm pentru a supraviețui?”

Din distribuție fac parte: Andrei Elek, Carmen Vlaga-Bogdan, Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Csata Zsolt, Éder Enikő, Mátrai Lukács Sándor, Tokai Andrea, Vass Richárd, Ninoslav Đorđević, Branislav Jerković și Dragana Šuša.

Festivalul Balkan Trafik! este organizat de 13 ani de Centrul pentru Arte Frumoase „Bozar” din Bruxelles și prezintă la fiecare ediție diverse tipuri de spectacole și evenimente pentru a sublinia multiculturalitatea și diversitatea spațiului european. Secțiunile festivalului care durează din 24 până în 28 aprilie sunt: muzică, teatru, cinema, literatură, dezbateri, folclor. Participarea la festival a a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad și a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Institutul Cultural Român.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.