Expoziție inedită la Primărie! Arădenii pot admira exponate valoroase din patrimoniul pompierilor voluntari (GALERIE FOTO)

Expoziție inedită la Primărie! Arădenii pot admira exponate valoroase din patrimoniul pompierilor voluntari (GALERIE FOTO)

Cele mai valoroase utilaje și exponate din patrimoniul pompierilor voluntari din județul Arad pot fi admirate până pe 18 septembrie pe platoul și în holul principal al Primăriei Municipiului Arad. Este vorba despre expoziția „Tradițiile pompierilor voluntari arădeni”, inaugurată joi, 7 septembrie,  în prezenţa viceprimarului municipiului Arad, Călin Bibarţ, a curatorului expoziţiei col.rez.dr. Dan Paicu şi a istoricului Horia Truţă.

„Este unul dintre evenimentele Aradului de care ne mândrim. Încercăm să păstrăm tradiţia veche a acestei regiuni în ceea ce priveşte pompierii voluntari, şi totodată să transmitem mai departe acest lucru generaţiilor de astăzi. Ne dorim să se păstreze acest sistem de organizare, ne dorim să promovăm voluntariatul în domeniul pompierilor, precum şi în alte domenii. Nu putem decât să ne bucurăm că avem o istorie bogată”, spune viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ

„Expoziţia de faţă ne vorbeşte despre o tradiţie valoroasă. Activitatea acestor oameni trebuie apreciată. Avem aici exponate extrem de interesante. Este datoria noastră să le păstrăm, să le conservăm aşa cum trebuie şi să ducem mai departe această tradiţie”, a punctat istoricul Horia Truţă.

Tot despre tradiţie  a vorbit si curatorul expoţiei, col.rez.dr. Dan Paicu. Acesta a subliniat faptul că serviciul voluntar de stingere a incendiilor are o istorie frumoasă în Arad, aici constituinde-se prima asociaţie de pompieri voluntari din ţară. „Până în 1936 serviciul de stingere a incendiilor era făcut de pompierii voluntari şi cam de la inceputul secolului XX, acest serviciu a fost făcut de pompieri profesionişti. Aradul a fost întotdeauna în fruntea acestei activităţi. Aici s-au constituit patru asociaţii de pompieri. Cea mai longevivă a fost «Corpul de Gimnastică şi pompieri Aradul Nou»”.

Evenimentul este organziat de Centrul Cultural Județean Arad, cu sprijinul Primăriei Municipiului Arad, ISU „Vasile Goldiș” Arad și Asociația Teritorială de Acțiune Civică Arad. Pe 18 septembrie, arădenii sunt aşteptaţi la „Parada Formațiilor Civile de Pompieri”, unul dintre cele mai spectaculoase evenimente organizate an de an în preajma datei de 13 septembrie, când în România se sărbătoreşte  Ziua Pompierilor.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.