FACTURI MAI MICI la electricitate: Cu cât vom PLĂTI MAI PUȚIN din ianuarie!

FACTURI MAI MICI la electricitate: Cu cât vom PLĂTI MAI PUȚIN din ianuarie!

Preţul electricităţii la consumatori va scădea cu 5-6% de la 1 ianuarie, după reducerea tarifelor de distribuţie şi a bonusului de cogenerare: Și prețul gazelor naturale se va ieftini de la începutul anului viitor, a declarat joi preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.

„Tarifele la energia electrică vor scădea de la 1 ianuarie proporţional cu scăderea tarifelor de distribuţie din cadrul preţului final. Tariful de distribuţie va scădea cu un procent între 8 şi 10%, ceea ce va genera în factura finală o scădere de 3-5%. De asemenea, va scădea bonusul de cogenerare cu 4%. Aceste elemente vor aduce o scădere finală a preţului de 5-6%, începând cu 1 ianuarie”, a spus şeful Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

În prezent, costul unui megawatt, achivalent cu consumul mediu anual al unui apartament, este de aproximativ 400 de lei fără TVA.

„O scădere de 5% ar fi de 20 de lei plus TVA. Iar TVA nu va mai fi 24%, de la 1 ianuarie va fi 20%, deci e o scădere interesantă”, spune şeful ANRE.

În ceea ce priveşte sectorul de gaze naturale, Havrileţ spune că tarifele vor fi modificate la 1 iulie 2016.

„Aşa cum evoluează piaţa gazelor naturale în acest an, avem şi o situaţie favorabilă din punct de vedere al vremii, considerăm că de la 1 iulie preţurile la gazele naturale ca şi marfă, preţul gazelor din producţia internă, vor scădea cu cel puţin 10%. La nivelul consumatorului industrial înseamnă o scădere de 5-6%, iar la nivelul consumatorului casnic nu există o altă estimare decât cea din calendarele de liberalizare, este prevăzută menţinerea preţului reglementat la un nivel mult mai mic decât preţul industrial”, a spus Havrileţ.

El a amintit şi de calendarul de liberalizare pentru consumatorii casnici, care vizează o creştere anuală de 6 lei/MWh până în 2018.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.