FAIR-MediaSind aruncă BOMBA: Contractul lui Văcean putea fi REZILIAT încă din 2012

FAIR-MediaSind aruncă BOMBA: Contractul lui Văcean putea fi REZILIAT încă din 2012

Alin Văcean putea fi înlăturat de la conducerea Filarmonicii de Stat Arad încă din 2012, consideră reprezentanţii Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind. Iată dovada:

„Biroul Executiv Permanent al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, analizând Raportul de control şi alte documente oficiale obţinute în urma deplasării conducerii organizaţiei la Arad în data de 4 noiembrie 2015, pentru a identifica soluţii în vederea stingerii conflictului existent la Filarmonica de Stat, prezintă următoarele informaţii de interes public:

Din analizarea Contractului de management nr. 65.317 din data de 30 niembrie 2011, încheiat de autoritatea Municipiului Arad reprezentată de primarul Gheorghe Falcă cu Alin Văcean, a contractului de management nr. 61.546 din data de 1 octombrie 2014, a Raportului nr. 80194 din 18 decembrie 2014 al Comisiei de verificare privind aspectele sesizate de către Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica de Stat şi a Raportului Comisiei speciale de analiză a situaţiei existente la această instituție, comisie înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Local Arad nr. 336/2014, se desprind următoarele concluzii:

  1. Contractul de management putea să fie reziliat, conform 9 din acest document, încă din anul 2012, când Alin Văcean a produs prejudicii de imagine grave instituţiei, intrând în conflict direct cu reprezentanţii presei arădene. Această constatare este inserată chiar în Raportul Consiliului Local în care se arată: „Starea conflictuală este reflectată şi în mass-media locală. Deşi a fost depăşit momentul embargoului impus Filarmonicii de o mare parte din presa arădeană, mulţi jurnalişti se poziţionează în continuare critic faţă de manager. Aceştia par să nu uite modul nebulos şi agramat în care acesta li s-a adresat în anul 2012.”

Referitor la reputaţia publică a Filarmonicii, aceeaşi Comisie menţionează faptul că „supraexpunerea numelui şi imaginii managerului”, alături de „grafica anostă şi încărcată, paginare înghesuită, suprapuneri inoportune în text” etc. în materialele proprii de promovare a Filarmonicii, au contribuit la „întreţinerea controversei publice legate de Filarmonica de Stat Arad”.

Cu toate că a adus instituţiei prejudicii de imagine, dar şi daune financiare, prin pierderea mai multor procese împotriva propriilor angajaţi şi a organizaţiei sindicale, Alin Văcean a beneficiat, din partea autorității locale, de un nou contract, încheiat în data de 1 octombrie 2014, pe o perioadă de trei ani, în ciuda evidentelor încălcări ale Regulamentului de concurs şi a legislaţiei în vigoare.

  1. Contractul de management nu trebuia reînnoit, ci chiar putea să fie reziliat conform prevederilor 27 alin h., în urma verificărilor Comisiei CL, care a identificat un management defectuos, ca urmare a încheierii unor contracte de achiziţii publice fără respectarea dispoziţiilor legale, în baza unor licitații cu doar un singur furnizor şi care nu au fost înregistrate, neconcordanţe între numerele angajamentelor bugetare cu cele trecute în ordonanţarea de plată, lipsa referatelor de necesitate, a studiilor de piaţă pentru diverse achiziţii, lipsa notelor de recepţie, lipsa notelor justificative pentru încheierea unor contracte de drepturi de autor, nepunerea în plată a unor drepturi salariale, etc.
  2. Contractul de management putea să fie suspendat și conform 25 alin. 1, în momentul în care autoritatea locală depunea o plângere penală împotriva managerului Alin Văcean, atunci când a constatat săvârţirea unor grave ilegalități. De altfel, această obligaţie este definită şi de Codul Penal, la art. 267, ca fiind omisiunea sesizării organelor judiciare.
  3. Contractul de management putea să fie reziliat şi în momentul în care s-a observat producerea de prejudicii financiare instituţiei de cultură, fapt constatat chiar de către instanţa de judecată.
  4. Contractul de management putea să fie reziliat şi când Comisia de control a constatat că unele persoane angajate au fost sancţionate abuziv, mergând până la concedierea liderilor de sindicat, fapte care încalcă în mod flagrant Codul Muncii, Legea Dialogului social, Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi directivele europene din domeniul relaţiilor de muncă.

Având în vedere faptul că activitatea Filarmonicii de Stat Arad este finanţată din taxele plătite de către cetăţenii Aradului, în conformitate cu prevederile art. 1 şi 2 din Legea nr. 544/2001 privind liberal acces la informaţiile de interes public, Federaţia FAIR-MediaSind este îndreptăţită să ceară Consiliului Local Arad și să pună la dispoziţia cetăţenilor, documentele oficiale referitoare la activitatea managerului instituţiei de cultură. Considerăm că este   dreptul legitim al cetăţenilor Aradului să afle modul în care sunt gestionaţi banii publici şi modul în care autorităţile aplică şi respectă legea. (vezi aici Raportul Comisiei I şi aici Raportul Comisiei II)

Pentru a elimina abuzurile și ilegalitățile enumerate mai sus, Biroul Executiv al FAIR MediaSind solicită Consiliului Local Arad ca, în cel mai scurt timp, să îl demită pe managerul instituţiei, Alin Văcean şi să sesizeze instituţiile competente, în conformitate cu prevederile art. 267 din Codul Penal.

În cazul în care nu se va da curs aceastei cereri, FAIR-MediaSind își rezervă dreptul să iniţieze acţiuni civile şi penale în intanţă şi să declanşeze acţiuni de protest pe plan intern şi internaţional”, se arată într-o informare transmisă presei de conducerea FAIR-MediaSind.

În concluzie, s-a putut, dar nu s-a vrut!

 

  1. de ce nu l-ati demis domnule Falca?

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.