Consilierii locali se reunesc astăzi în cadrul unei ședințe publice extraordinare în care vor vota Proiectul de Hotărâre privind aprobarea unor măsuri de amplasare a aparatelor de aer climatizat pe fațadele clădirilor din municipiul Arad în zona construcțiilor protejate.
Primăria Municipiului Arad stabilește un nou regulament de amplasare a aparatelor de aer condiționat pe fațadele clădirilor din zona istorică și protejată a municipiului. Acesta va interzice amplasarea aparatelor de aer condiționat pe fațadele imobilelor aflate la aliniament în zona construcțiilor protejate, în schimb permite montarea acestora pe fațadele dinspre curțile interioare ale clădirilor.
Mai mult decât atât, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, dacă va fi aprobată în Consiliul Local Municipal, proprietarii sau după caz administratorii clădirilor din zona protejată a municipiului vor avea obligația să demonteze instalațiile de climatizare existente pe fațade.
„Cauzele naturale, dar şi efectul necontrolat al vieţii sociale şi economice ameninţă în continuare bunurile imobile aparţinând patrimoniului cultural, fapt ce obligă la acordarea unei atenţii programate şi fundamentate a acţiunilor de conservare integrală a acestora. Într-un astfel de context, apare necesitatea protejării zonei construite istorice, care reprezintă obiectiv de interes public, remarcabilă din punct de vedere arhitectural, urbanistic, arheologic, artistic, religios, social, ştiinţific, tehnic sau al peisajului cultural şi are un rol important în păstrarea memoriei culturale. Având în vedere acestea rezultă importanţa deosebită a promovării unor măsuri în zona monumente protejate ca un instrument al politicilor şi conceptelor strategice de dezvoltare pentru zona centrală a municipiului Arad”, se arată în raportul de specialitate din cadrul proiectului.
„Avem în vedere și Hotărârea nr. 201/2014 privind aprobarea documentaţiei de urbanism Plan urbanistic pentru zonă construită protejată, ZONA MONUMENTE PROTEJATE ARAD P.U.Z. C.P. (Construcții protejate), care, la capitolul «Fațade, Intervenții Interzise», stabilește că «Se interzice montarea pe fațade, inclusiv la nivelul soclurilor, a rețelelor și instalațiilor edilitare, a aparatelor de aer climatizat/ventilare de uz casnic sau pentru funcțiuni de comerț, alimentație publică, administrative»”, se mai arată în proiect.
„Constatăm că aspectul urbanistic este grav afectat în cazul a numeroase clădiri din zona construită protejată și din ansamblu urban istoric ca urmare a amplasării pe fațade a instalațiilor de climatizare”, spune edilul Călin Bibarț.
Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 – 2.000 lei.
Potrivit proiectului, zona monumentelor protejate a municipiului Arad cuprinde perimetrul: De la culeea Na podului Traian spre V, pe malul N al râului Mureş până la Str. Putnei, str. Remus, Str. Alexici Nicola (inclusive Piaţa Sârbească), str. Kogălniceanu M, str. Ceaikovski P I, cu prelungirea ei pesteVârful cu Dorsi str. Transilvaniei spre NE, str. Eminescu Mihai, str. Episcopiei, str. Caragiale I L, str. Dorel Sibii, str Cotrus Aron, str. Balint Simion str. Coşbuc G, spre NV, traversarea spre N la marginea incintei Spitalului Municipal, str. Ghiba Birta Elena spre E. Bd. Doinaş Augustin, str. Mureşan Andrei, spre N de-a lungul Bd. Revoluţiei până la P-ţa Drapelului, spre E str. Brătianu IC, până la malul de N al Mureşului, bucla Mureşului (care înconjoară Cetatea Aradului) în amonte, până la podul Cetăţii, spre V pe str Popa Eugen până în dreptul str. 9 Mai spre SV Splaiul Toth Sandor până a podul Traian, la N CaleaTimişoriipână la intersecția cu str. Ştefan cel Mare şi str. Ady Endre.
UPDATE
Proiectul de Hotărâre privind aprobarea unor măsuri de amplasare a aparatelor de aer climatizat pe fațadele clădirilor din municipiul Arad în zona construcțiilor protejate a fost aprobat de consilierii locali.
o initiativa foarte buna si care trebuie sprijinita