FARA APA la Ineu, Şicula, Chereluş şi Gurba

FARA APA la Ineu, Şicula, Chereluş şi Gurba

Compania de Apă urmează să execute o serie de lucrări la Ineu, din cauza carora furnizarea apei potabile va fi intrerupta in totalitate in oras, dar si in localitatile invecinate Şicula, Chereluş şi Gurba.

Astfel, astazi, 26.05.2016, lucrarile necesită întreruperea totală a furnizării de apă potabilă în Ineu în intervalul orar 23 – 6, afectând şi localităţile Şicula, Chereluş şi Gurba.

Ulterior, luni, 30.05.2016, cand va avea loc cuplarea noii reţele de apă de pe Strada Eminescu la reţeaua existentă de pe Calea Traian, se va intrerupe in totalitate furnizarea de apă potabilă în Ineu, în intervalul orar 10 – 15.

De asemenea, marţi, 31.05.2016, va avea loc cuplarea reţelei de pe Strada Eminescu la cea de pe strada Amurgului. Si aceasta lucrare necesită întreruperea totală a furnizării de apă potabilă în Ineu, în intervalul orar 10 – 15.

„În cazul în care apar nereguli în desfăşurarea lucrărilor, există posibilitatea ca restricţia de apă să fie menţinută şi pentru ziua de miercuri.  La reluarea alimentării cu apă potabilă este posibil să apară apă tulbure la robinetele consumatorilor. Deoarece această perturbare va fi de scurtă durată, recomandăm utilizatorilor să nu folosească apa pentru consum şi în uz casnic până la limpezirea ei completă”, precizeaza reprezentantii Companiei de Apa.

  1. DENUNT PUBLIC

    Incepand cu data de 18.03.2016, DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA a judetului ARAD in urma controalelor si rezultatelor buletinelor de analiza efectuate la Uzina de apa INEU a RESTRICTIONAT utilizarea apei distribuita din aceasta sursa in localitatile INEU, MOCREA, SICULA,GURBA, CHERELUS pentru consumul uman (baut si mancare), conform adresei nr. 1361/350/21.03.2016 transmisa Primariei Orasului Ineu si facuta publica de aceasta din urma pe retelele de socializare in data de 23.03.2016.
    Serviciul de alimentare cu apa a localitatilor INEU, MOCREA, SICULA, GURBA, CHERELUS este un serviciu comunitar de utilitate publica de care raspund in fata cetatenilor organele de conducere ale Unitatilor Teritorial Administrative ORASUL INEU, respectiv COMUNA SICULA (conform legii 241/2006 ). Prestarea acestui serviciu pe raza UAT INEU, respectiv SICULA este realizata de catre operatorul economic COMPANIA DE APA ARAD SA sub forma gestiunii delegate, in baza asocierii UAT INEU, repectiv SICULA in ASOCIATIA DE DEZVOLTARE INTRACOMUNITARA APA-CANALIZARE JUDETUL ARAD, care a incheiat cu operatorul economic mentionat anterior contractul de delegare a gestiunii nr. 648/3012.2009.
    Operatorul economic COMPANIA DE APA ARAD SA detine licenta nr 1418/23.03.2011 eliberata de AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE A SERVICIILOR COMUNITARE si de UTILITATE PUBLICA, actionarul majoritar al COMPANIEI DE APA ARAD SA fiind CONSILIUL JUDETEAN ARAD. COMPANIA DE APA ARAD SA este singurul operator licentiat pentru prestarea serviciului public de alimentare cu apa pe raza UAT INEU, respectiv SICULA.
    DIRECTIA de SANATATE PUBLICA a JUDETULUI ARAD a constatat depasiri ale nivelului admis al concentratiilor de FIER si MANGAN in apa distribuita populatiei (care ar trebui sa fie potabila conform licentei ANRSC) si a obligat (conform prevederilor legale) COMPANIA DE APA ARAD SA sa anunte in scris fiecare beneficiar si autoritatea locala privind neconformitatea apei distribuita de operatorul economic. COMPANIA DE APA ARAD SA a indeplinit defectuos aceasta obligatie, emitand un asa-zis ANUNT PUBLIC (nu este clar cum a fost popularizat, citindu-l tot pe o retea de socializare), dar NU a instiintat in scris fiecare beneficiar, conform prevederilor legii 458/2002 republicata. De asemenea a denaturat caracterul imperativ de RESTRICTIONARE a utilizarii apei pentru consumul uman, RECOMANDAND doar restricitonarea utilizarii ei. Aceasta fapta a prejudiciat sanatatea fiecarui beneficiar al serviciului prestat (si asa cum vom arata in continuare a fost prejudiciat si economic fiecare beneficiar al serviciului cu alimentare de apa) si constituie un ABUZ IN SERVICIU (art. 297 din Noul Cod Penal). Va rog sa aveti in vedere si circumstanta agravanta: denaturarea caracterului imperativ al restrictionarii consumului uman impus de o autoritate publica in domeniul sanatatii populatiei, precum si forma continuata a infractiunii: pana astazi 20.05.2016 nu a fost remediata situatia care a condus la aceasta fapta si nici nu au fost instiintat fiecare beneficiar.
    In iulie 2010, dreptul la apa sigura şi sanitatie a fost recunoscut de catre Adunarea Generala a ONU (A/RES/64/292) si in octombrie 2010 Consiliul Drepturilor Omului l-a confirmat (A/HRC/RES/15/9). Aceasta rezolutie nu numai ca prevede temeiul juridic pentru dreptul la apa sigura si sanitatie, dar si recunoaste ca acest drept este indisolubil legat de dreptul la cel mai inalt standard de sanatate fizica si mentala, precum si dreptul la viata si demnitate umana. Dat fiind faptul ca prestarea serviciului de alimentare cu apa are un caracter de utilitate publica, precum si datorita faptului ca persoanele raspunzatoare nu au actionat in sensul de a informa si de a actiona pentru inlaturarea pericolelor asupra sanatatii oamenilor, iar aceasta fapta a afectat cca. 13500 de beneficiari directi (conform statisticii DSP ARAD), va rog sa luati in seama si pericolul social grav al faptei.
    Desi situatia este una de criza, iar intr-o tara civilizata un operator al unui serviciu de o asemenea importanta ar fi acordat depagubiri clientilor sub forma de apa potabila imbuteliata, COMPANIA DE APA ARAD SA a inteles sa factureze apa neconforma livrata dupa data de 18.03.2016 populatiei de pe raza UAT INEU, respectiv SICULA drept apa potabila! Aceasta fapta reprezintata atat o circumstanta agravanta a ABUZULUI IN SERVICIU descris anterior, cat si o noua fapta penala: INSELACIUNE (art. 244 din Noul Cod Penal), prejudiciati fiind toti locuitorii de pe raza UAT INEU, respectiv SICULA, destinatari ai facturilor emise de COMPANIA de APA ARAD SA care a obtinut astfel un folos patrimonial injust.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.