Fecalele umane, SURSĂ DE AUR? Reziduurile umane CONȚIN AUR în valoare de milioane de dolari

Fecalele umane, SURSĂ DE AUR? Reziduurile umane CONȚIN AUR în valoare de milioane de dolari

Cine s-ar fi gândit că reziduurile umane ar putea avea atât de multe utilizări? Urina umană, spre exemplu, este un îngrășământ excelent și poate genera electricitate, iar fecalele pot alimenta autobuze. Și mai dezgustător este faptul că excrementele umane pot fi chiar transformate în apă potabilă. Recent, un grup de cercetători americani a demarat o serie de proceduri prin care încearcă să extragă aurul şi alte metale prețioase din fecalele umane. Asta, după ce oamenii de știință au identificat cantități importante din aceste metale în reziduurile din stațiile de epurare din Statele Unite ale Americii.

La cea de-a 249-a adunare naţională a American Chemical Society (ACS), care a avut loc în Denver, Colorado, cercetătorii au explicat că fecalele uman conțin metale, precum aur și argint, dar și elemente rare, cum ar fi paladiu și vanadiu, care sunt utilizate pe scară largă în electronică și producția de aliaje.

Suntem interesați de colectarea metalelor valoroase care pot fi vândute, inclusiv metalele mai importante din punct de vedere industrial, cum sunt vanadiul şi cuprul, care se folosesc la fabricarea telefoanelor mobile, computerelor şi aliajelor”, a declarat coautoarea studiului, profesorul Kathleen Smith, de la US Geological Survey (USGS), Institutul de geologie american.

Deși originile exacte ale acestor elemente este neclară, Smith susține că metalele le regăsești peste tot unde te uiți: în produsele cosmetice,  în cele alimentare, dar și în sol, detergenți și chiar în șosete pentru a le împiedica să capete miros neplăcut. Indiferent de unde vin, aceste metale ajung în stațiile de epurare a apelor uzate.

Extragerea metalelor din reziduuri ar putea ajuta la scăderea nivelului de eliberare a substanţelor toxice în mediul înconjurător.

„Aurul pe care l-am găsit era la nivelul unui depozit mineral minim”, a mai spus Kathleen Smith.

Cercetătorii estimează că şapte milioane de tone de reziduuri solide sunt filtrate în staţiile de epurare americane în fiecare an. Circa jumătate din această cantitate de reziduuri este folosită ca fertilizator pe terenuri agricole şi în păduri, în timp ce cealaltă jumătate este incinerată sau trimisă la gropile de gunoi.

Oamenii de ştiinţă experimentează utilizarea aceloraşi substanţe chimice (levigat) pe care industria minieră le foloseşte pentru a extrage metalele din roci.

Deşi unele dintre aceste substanţe au o proastă reputaţie din cauza efectelor negative grave pe care le au asupra mediului, atunci când apar scurgeri sau accidente mai mari, Smith spune că, într-un mediu controlat, acestea ar putea fi folosite pentru recuperarea metalelor din reziduurile de la staţiile de epurare.

Într-un studiu anterior, o altă echipă de cercetători a stabilit, în urma unor calcule, că reziduurile generate de un milion de americani ar putea conţine o cantitate de metale ce ar putea valora până la 13 milioane de dolari.

Foto: iflscience.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.

ReactiiRecente