Federaţiile internaţionale ale actorilor şi muzicienilor CONDAMNĂ ABUZURILE de la Filarmonică. Ce le-au scris lui IOHANNIS şi CIOLOŞ

Federaţiile internaţionale ale actorilor şi muzicienilor CONDAMNĂ ABUZURILE de la Filarmonică. Ce le-au scris lui IOHANNIS şi CIOLOŞ

Într-o scrisoare de protest adresată preşedintelui României Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş, Camerei Deputaţilor, Senatului, Ministerului Culturii, Ministerului Muncii, Prefecturii şi Primăriei Arad, Federaţia Internaţională a Actorilor (FIA) şi Federaţia Internaţională a Muzicienilor (FIM) solicită respectarea drepturilor fundamentale ale omului şi asigurarea standardelor internaţionale la Orchestra Filarmonicii de Stat din Arad, informează Departamentul Comunicare al FAIR – MediaSind.

Organizaţiile internaţionale se solidarizează cu acţiunile Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR – MediaSind, organizaţie afiliată la FIM şi FIA, în demersurile sale pentru stoparea abuzurilor conducerii Filarmonicii Arad îndreptate împotriva liderilor şi a membrilor Sindicatului din această importantă instituţie de cultură.

FIA şi FIM „condamnă cu fermitate iniţiativele agresive şi necorespunzătoare luate de managerul Filarmonicii din Arad, cu violarea evidentă a principiilor fundamentale în muncă de la nivel naţional, regional şi internaţional şi care vizează artiştii care reprezintă sindicatul din această instituţie” şi anunţă că îşi rezervă dreptul de a sesiza Organizaţia Internaţională a Muncii şi organismele UE, întrucât au fost încălcate prevederile art. 135 a Convenţiei OIM, pe care România a ratificat-o, precum şi a articolelor 28 şi 30 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Mr Klaus Iohannis_Arad Philharmonic_EN

Iată traducerea în limba română a scrisorii:

FIA                                                                                                                          FIM

Federaţia Internaţională a Actorilor                        Federaţia Internaţională a Muzicienilor

Excelenţei sale

Dl Klaus IOHANNIS

Preşedintele Republicii România

Bruxelles, 14 decembrie 2015

Excelenţei sale

Subiect: Respectarea drepturilor fundamentale ale lucrătorilor şi a standardelor internaţionale la Orchestra Filarmonică din Arad

Federaţia Internaţională a Actorilor (FIA) şi Federaţia Internaţională a Muzicienilor (FIM) sunt federaţii sindicale mondiale care reprezintă mii de artişti interpreţi din întreaga lume. Având o componenţă dată de alăturarea între 150 de sindicate, bresle şi asociaţii profesionale din peste 85 de ţări, inclusiv din UE şi EEA, organizaţiile noastre sprijină interesele economico-sociale ale actorilor, dansatorilor, cântăreţilor, muzicienilor, profesioniştilor din radiodifuziune, artiştilor de varietăţi şi circ şi se îngrijeşte de acestea, printre altele.

La o reuniune recentă cu una dintre federaţiile sindicale afiliate din România, Federaţia FAIR-MediaSind, ni s-a adus la cunoştinţă demiterea dlui Tiberiu Varyaş, vice-preşedinte al Sindicatului artiştilor interpreţi din Filarmonica din Arad, la scurt timp după ce o acţiune similară fusese întreprinsă împotriva dlui Mihai Dogaru, preşedintele aceluiaşi sindicat, decizie care s-a constatat a fi ilegală.

Dl  Varyaş a fost concediat pentru că şi-a exercitat sarcinile sindicale, pe care şi le planificase cu atenţie pentru a nu interfera cu repetiţiile. Înţelegem că sindicatul artiştilor interpreţi ai Filarmonicii din Arad au iniţiat plângeri împotriva directorului instituţiei şi că scurtele anunţuri făcute de dl Varyaş atât membrilor corului cât şi membrilor orchestrei au fost inerente în raport cu aceste plângeri. Dl Varyaş a fost sancţionat disciplinar de comisia de etică şi disciplină (CED), un organism în care angajatorul său pare să aibă o majoritate clară şi care, prin urmare, nu poate emite o decizie imparţială şi obiectivă.

FIA şi FIM doresc să sublinieze că anunţul dlui Varyaş, pe care l-a făcut anterior repetiţiilor din 22 septembrie 2015 şi cu aprobarea prealabilă a dirijorului orchestrei, era legat intrinsec de exercitarea atribuţiilor sale sindicale. Ca atare, reiese că demiterea este o violare clară a Convenţiei nr. 135 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, pe care România a ratificat-o, precum şi a articolelor 28 şi 30 din Carta Drepturilor Fundamentale a UE. Decizia Comisieim de Etică şi Disciplină (CED) încalcă, de asemenea, articolul 226 din Codul Muncii din România şi a articolului 9 din Legea nr. 62/2011 privind dialogul social.

FIA şi FIM condamnă cu fermitate iniţiativele agresive şi necorespunzătoare luate de directorul Filarmonicii din Arad, cu violarea clară a principiilor fundamentale în muncă de la nivel naţional, regional şi internaţional şi care vizează artiştii care reprezintă sindicatul din această instituţie.

FIA şi FIM acordă sprijinul lor necondiţionat Federaţiei FAIR-MediaSind în cererea lor de a se respecta legalitatea. În plus, solicităm repunerea imediată şi deplină a dlui Tiberiu Varyaş în funcţiile sale profesionale din cadrul Filarmonicii din Arad.

FIA şi FIM îşi rezervă dreptul de a informa OIM şi organismele competente ale UE şi de a depune, dacă e cazul, o plângere la OIM şi la organismele competente ale UE, pentru susţinerea şi impunerea respectării drepturilor fundamentale în muncă ale lucrătorilor din Filarmonica din Arad, până când această cauză este soluţionată şi este restabilită pe deplin legalitatea în instituţie.

Semnătură indescifrabilă                                            Semnătură indescifrabilă

Dominick LUQUER                                                   Benoît MACHUEL

Secretar General al FIA                                              Secretar General al FIM

dluquer@fia-actors.com                                             benoit.machuel@fim-musicians.org

 

c.c. Dlui Dacian Cioloş, Primul Ministru al Republicii România

Dnei Ana Claudia Costea, Ministrul Muncii, Familiei Protecţiei Sociale şi Persoanelor VârstniceCamerei Deputaţilor, Comisia pentru Cultură, Arte şi Mass-media din Republica România

Senatului, Comisia pentru Cultură, Arte şi Mass-media din Republica România

Dlui Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii

Dlui Gheorghe Falcă, primarul oraşului Arad

Dlui Valentin Cosmin Pribac, Prefect, Prefectura Arad

  1. degeaba.. tov. Falca nu vede asta e mut, orb si surd cand vine vorba de Vacean

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.