Festivalul Castraveţilor de la Micherechi (GALERIE FOTO)

Festivalul Castraveţilor de la Micherechi (GALERIE FOTO)

În cea mai însemnată comunitate românească din Ungaria, Micherechi (Mehkerek), unde din anul 2014 consiliul local s-a transformat în urma alegerilor în autoguvernare românească, s-au desfăşurat zilele trecute manifestări ample, cunoscute sub numele de Festivalul Castraveţilor. Astfel, la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, sau „Sfânta Maria Mare”, cum este cunoscută ea în popor, PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române a Ungariei a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica din Micherechi, împreună cu Preotul Paroh Ioan Bun şi cu cei doi diaconi de la Catedrala Episcopală din Gyula.

La slujire, dar şi la evenimentul cultural care a avut loc ulterior, au participat şi consulul general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, Veronica Ionescu, reprezentant al Ambasadei României de la Budapesta. La biserică au fost expuse icoane bizantine pictate pe lemn, care provin din colecţia personală a lui Gabriel Gurzău, originar din Micherechi.

În aceeaşi zi, pe o scenă special amenajată în centrul comunei, în organizarea Primăriei din Micherechi, a avut loc şi Festivalul Castraveţilor, care a ajuns la cea de a XIII-a ediţie, anul acesta a fiind aşezat sub patronajul Prefecturii din Békéscsaba (Bichisceaba).

La ceremonia de deschidere, pe lângă reprezentanţii Bisericii Ortodoxe şi ai corpului diplomatic român din Ungaria, menţionaţi deja, au mai participat: Margareta Tat, primarul localităţii Micherechi, Berthold Netea, viceprimar, Petróczki Zoltán, director general la Prefectura din Békéscsaba, Kovács József, deputat parlamentar, Ernő Görgényi, primarul oraşului Gyula, Mokán István, primarul oraşului Sercad (Sarkad), conducători de autoguvernări româneşti din diverse localităţi din Ungaria etc.

În deschiderea manifestărilor au luat cuvântul primarul Margareta Tat, directorul general Petróczki Zoltán, deputatul Kovács József, PS Siluan şi consulul general Florin Trandafir Vasiloni, care şi-au exprimat bucuria de a putea lua parte la acest eveniment major din viaţă comunei Micherechi şi i-au felicitat pe organizatori. După programul oferit de copiii de la Grădiniţă şi Şcoală Generală din Micherechi, de-a lungul întregii zile au fost prezentate diferite dansuri şi cântece, de către artişti locali, dar şi din România şi alte localităţi din Ungaria.

Românii din Micherechi sunt renumiţi în Ungaria, dar şi în România, prin dansurile lor tradiţionale, dar şi prin legumele cultivate aici.

Din tradiţiile care se leagă de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Micherechi se numără şi Slujba Sfântului Maslu de obşte, care de data aceasta a fost oficiat în biserica comunei în ziua de duminică (16 august 2015). Ambasadorul Romaniei la Budapesta, Victor Micula, a participat la festival in seara zilei de 15 august.

De remarcat, că tot în aceeaşi perioada (15-16 august 2015), la Chitighaz (Kétegyháza), o altă comună importantă în care trăiesc români în Ungaria, a avut loc un alt festival tradiţional, cel al „Pogaciţelor”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.