Festivalul „Filocalia” continuă cu un concert inedit!

Festivalul „Filocalia” continuă cu un concert inedit!

Consiliul Judeţean Arad (CJA) şi Centrul Cultural Judeţean Arad (CCJA) îi invită pe arădeni să se lase pentru câteva clipe purtaţi peste veacuri în atmosfera slujbelor de altadată, de la fastul şi strălucirea marilor praznice până la tânguirea şi tainicul Săptămânii Patimilor, cu puţin înainte ca domnitorul Constantin Brancoveanu să îşi ia rămas bun de la pământul românesc. Este vorba despre un concert intitulat „Psaltichia rumânească la curtea lui Constantin Brâncoveanu”.
„Cine va participa la concert va auzi şi se va bucura de muzica bisericească care s-a cântat în Ţara Românească, în perioada domniei lui Constantin Brâncoveanu. Concertul este inedit, atât prin calitatea interpretării melosului bizantin, cât şi prin faptul că partiturile folosite la concert sunt manuscrise din fondul istoric, de muzică al Academiei Române. «Psaltichia rumânească la curtea lui Constantin Brâncoveanu» este titlul concertului susţinut de corul psaltic Byzantion în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului de Artă Sacră şi Spiritualitate Românescă «Filocalia», joi, 10 aprilie, de la ora 19.00 la Biserica Ortodoxă din Curtici şi vineri, 11 aprilie, de la ora 18.00 , la Filarmonica de Stat din Arad”, precizează reprezentanţii CCJA.
Concertul este o celebrare a artei şi frumuseţii, întrucât protopsalţii din Byzantion sunt printre cei mai consacraţi interpreţi pe plan internaţional, fiind între marile coruri de muzică psaltică din Europa. Corul activează actualmente în Iaşi, România, cu binecuvântarea IPS Sale Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi sub egida Universităţii de Arte „G. Enescu” din Iaşi.
Începând cu anul 1997 grupul a susţinut numeroase concerte în Grecia, Danemarca, Belgia, Olanda, Luxembourg, Franţa, Italia, Polonia, Rusia, Cehia, Rp. Moldova, Germania, Muntele Athos şi România, participând la festivaluri importante de muzică sacră. De asemenea, în fiecare an, membrii corului au participat la diferite hramuri ale aşezămintelor monahale româneşti şi greceşti din Muntele Athos, precum şi la simpozioane internaţionale, încercând să transmită prin interpretările lor din frumuseţea, complexitatea şi profunzimea monodiei bizantine.
Sub directa îndrumare a maestrului Lykourgos Angelopoulos, Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei Constan-tinopolului şi profesor la Conservatorul de Stat din Atena, Byzantion a înregistrat până acum 11 albume audio.
Promovarea muzicii bizantine a Sfinţilor Părinţi ai Bisericii Răsăritene în spaţiul occidental urmăreşte redarea frumuseţii monodiei sacre de tradiţie milenară, monodie pe cât de complexă şi de sobră pe atât de lipsită de teatralităţi şi excese şi care revelează pe cât posibil o imagine muzicală a ceea ce istoricul român Nicolae Iorga numea „Bizanţ după Bizanţ”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.