Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad începe cu NIŞTE FETE…

Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad începe cu NIŞTE FETE…

Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad începe sâmbătă, 9 mai 2015, într-un mod inedit: Cu un spectacol… într-o cameră de hotel. Este vorba despre „Nişte fete, sau cinci-în-unu”, de Neil LaBute, producție Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” din Timișoara. Spectacolul, regizat de B. Fülöp Erzsébet îi aduce în fața publicului pe doi dintre cei mai îndrăgiți actori ai teatrului timișorean: Borbély B. Emília și Kinda Szilárd. Spectacolul, care începe la ora 19, este găzduit de Hotel Continental Forum.

„Cariera ta de scriitor este în ascensiune, frumoasa şi tânăra ta logodnică aşteaptă să vă căsătoriţi şi să fugiţi în lume – şi care e reacţia ta naturală? Fiind bărbat, probabil te panichezi şi începi să-ţi suni fostele iubite. Şi aşa începe odiseea lui Guy, care, retrăind anumite perioade din trecut, încearcă să se regăsească, cu dorinţa de a porni în noua viaţă fără resentimente din partea fostelor (jucate în spectacol de aceeaşi actriţă), şi cu conştiinţa împăcată. Nişte fete sau cinci-în-unu, un spectacol out of the box, jucat într-o cameră de hotel, cu noi, spectatorii, stând la cinci centimetri de actori, şi fiind martori la aceste întâlniri puţin jenante, puţin haioase, puţin triste, dar cu miros de viaţă adevărată, aşa cum este sau cum s-ar putea întâmpla în viaţa fiecăruia dintre noi” – spun despre spectacol creatorii acestuia

Regizoarea B. Fülöp Erzsébet și protagonista spectacolului de luni seara, actrița Borbély B. Emília, au experiență în materie de spectacole gândite și jucate pentru și într-un spațiu mai puțin obișnuit pentru teatru. În urmă cu aproape cinci ani, cele două au creat împreună o producție care se juca într-un… microbuz în mișcare. Este vorba despre spectacolul „Madybaby”, pe textul Gianinei Cărbunariu.

Tot un eveniment special este și cea de a doua întâlnire teatrală a serii de sâmbătă, cea de la ora 21, din sala mare a Teatrului de Stat „Ioan Slavici”. Este vorba despre primul spectacol prezentat în cadrul secțiunii FOCUS al FITN 2015, secțiune dedicată în acest an regizorului Cristian Juncu: „Dinte pentru dinte”, de Yasmina Reza – producție a Teatrului Național din Târgu Mureș. Spectacolul îi are în distribuție pe: Nicu Mihoc, Vlad Zamfirescu, Elena Purea și Roxana Marian.

Povestea scrisă de Yasmina Reza este simplă: doi băieţi se bat în curtea şcolii; unul îi rupe doi dinţi celuilalt cu un băţ. Acţiunea se mută repede într-un apartament la uşa căruia sună părinţii „agresorului” pentru a răspunde cei ai „victimei”. Aceştia nu doar că le răspund, dar îi şi invită înăuntru. Ce urmează de aici, puteţi vedea în spectacol.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.