Festivalul „Zile și seri de literatură Doinaș“, la cea de-a VIII-a ediție

Festivalul „Zile și seri de literatură Doinaș“, la cea de-a VIII-a ediție

Cea de-a VIII-a ediție a Festivalului „Zile și seri de literatură Doinaș“ va avea loc în perioada 27 – 28 aprilie la Arad.

Ediția din acest an este dedicată centenarului nașterii lui Ștefan Augustin Doinaș, poet, eseist, traducător, academician, născut în județul Arad.

Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad, în colaborare cu Grupul pentru Inițiative Culturale, coordonat de conf.univ.dr. Lia Faur, cuprinde recitaluri de poezie din opera lui Ștefan Augustin Doinaș, lansări de carte și un recital de pian cu Teo Milea.

Ștefan Augustin Doinaș (nume real: Ștefan Popa) s-a născut la 22 aprilie 1922, la Caporal Alexa, unde a urmat clasele primare și gimnaziale. A absolvit Colegiul Național „Moise Nicoară“ din Arad.

A început să scrie și să traducă poezie încă de pe băncile școlii, iar în anul 1939 a debutat în revista „Jurnalul literar“ condusă de criticul G. Călinescu.

În anul 1947 a primit premiul „Eugen Lovinescu“ pentru volumul de versuri în manuscris „Alfabet poetic“.

După anul 1947, pentru a evita colaborarea cu regimul comunist, Doinaș a devenit dascăl la Caporal Alexa, apoi la Hălmagiu și Gurahonț. A continuat să scrie poezie și teatru.

În 1956 s-a angajat redactor la revista „Teatru“.

După Revoluția din Decembrie 1989 a fost ales președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din România și membru în Academia Română.

Opera sa include 16 volume de poezie, 5 volume de critică literară și eseuri, două volume de literatură pentru copii, 30 de volume de traduceri, un volum de teatru, un volum de proză.

Poeziile sale au fost traduse în 10 limbi.

PROGRAM

Miercuri, 27 aprilie 2022, Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad

Ora 19.00 –  Recital poetic „Psalmi“, de Ștefan Augustin Doinaș, cu actorii Dorina Darie Peter, Ioan Peter, Iulia Dragoș și Bogdan Costea

Joi, 28 aprilie 2022, Sala Regele Ferdinand, Palatul Administrativ

Ora 17.00 – Recital poetic „Dialog cu mine însumi“, interpretează elevi de la Liceul Tehnologic „Stefan Hell“ din Sântana

Ora 17.30 – Lansări de carte:

„SAD – biografie grafică“ – Lia Faur&Vali Ivan

Album foto „Ștefan Augustin Doinaș“, editura Casa Pariuri Literare, 2022

Supliment SAD 100, Observator Cultural, București, prezintă: Prof. Alexandra Teodora Mândra

Invitat: prof. univ.dr. Coralia Cotoraci

Ora 18.30: Recital de pian – Teo Milea

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.