Fiecare cu Donaldul lui

Chiar dacă politica externă nu e punctul meu forte, am să încerc să fac o paralelă între alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi cele din Moldova. Acolo, peste lighean, disputa este între un Donald şi o femeie. Dincoace, peste Siret, avem de-a face tot cu un fel de Donald – nu ştiu cum se spune Donald pe ruseşte – în concurenţă cu o femeie. Acolo, disputele sunt aprinse, trec de limitele decenţei, dar se încadrează între cele ale decenţei politice. Pe cât e Trump de misogin, pe atât e Hillary de misandră. Şi, în plus, o admir pe Hillary că se luptă pentru Casa Albă cu cât e greu să te numeşti Clinton, după povestea cu Bill, saxofonul şi (filar)Monica lui, unde-i plăcea să cânte. Dincoace, în Moldova, lupta se împarte între proruşi şi proeuropeni, între comunismul care sprijină familia şi naşterile (pe sistemul decreţeilor) şi faptul că Maia Sandu (a şa o cheamă pe doamna respectivă) a fost făcută ba stearpă, ba lesbiană.

Păstrând dimensiunile, şi acolo şi dincolo, fiecare se bate cu armele lui, fiecare are un scop politic pe care şi-l asumă şi se luptă pentru el. dacă vedem şi similitudini, vedem şi discrepanţe. Acolo, peste lighean, lupta e cu alte arme, manipularea e alta. De la industriaşii sofisticaţi, cu Renoir-uri în dormitor, până la texani vulgari, care-şi măsoară barilii şi vitele la vrac, de la casnice care se uită la Știrile de la ora 5 (șase la ei) până la militanţii pentru pace. Mesajul trebuie să fie pentru toţi sau măcar pentru fiecare câte puţin. La fraţii noştri, dârzenia e la fel de acerbă, metodele fiind altele. Ce mi-e găgăuzi, ce mi-e găgăuţi, totul e chestie de manipulare. Păi, dacă doamna în cauză n-are copii, musai e din alea, ştim noi. Şi dacă nu e, tot are ceva hibe la aparatul de jos, că nu se poatesă fii preşedinte – fie şi-n Moldova – şi să nu faci câţiva prunci. aşa la număr. şi chiar dacă-i făcea, se găseau alte hibe. C-aşa-i în campanie.

O să urmăresc cu maximă atenţie cele două campanii, cele două decizii electorale. O atenţie dată de curiozitate. dar nu promit să urmăresc cu aceeaşi atenţie alegerile parlamentare din România. vă rog să mă iertaţi, dar aici sunt prea mulţi Donald sau alte personaje specifice desenului animat.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.