Filme de Cannes, Berlin şi Sundance, la festivalul de film documentar fARAD!

Filme de Cannes, Berlin şi Sundance, la festivalul de film documentar fARAD!

Organizat de Romanian Film Initiative/ FilmETC sub patronajul Primăriei Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură, festivalul de film documentar fARAD se va desfasura în perioada 20-21 decembrie la Cinematograful Arta din Arad. Programul cuprinde o selecţie de proiecţii de tip scurt-metraj, documentar, film de autor şi film experimental, ce vor fi completate de o discuţie deschisă cu tineri documentarişti din Arad.

Prima ediţie a festivalului de film documentar fARAD va aduce la Arad lungmetraje recent prezentate la festivalurile de la Cannes, Berlin şi Sundance, precum şi scurtmetraje realizate de regizori arădeni.

„Produs de Romanian Film Initiative | FilmETC, sub patronajul Primăriei Aradului, fARAD a apărut în contextul noii strategii culturale a oraşului: este primul eveniment cultural marcant organizat prin nou înfiinţatul Centru Municipal de Cultură în colaborare cu Asociaţia Arad Capitală Europeană a Culturii 2021. Festivalul va redeschide şi porţile proaspăt renovatului Cinema Arta, unul dintre cele mai vechi cinematografe de artă din oraş, unde vor avea loc toate proiecţiile din festival. Intrarea este liberă”, menţionează organizatorii.

„M-a onorat propunerea Corinei Şuteu de a asigura conducerea artistică a festivalului. Corina Şuteu colaborează cu actorii culturali din Arad şi alături de ea am participat la dezvoltarea Making Waves: New Romanian Cinema, festivalul organizat în New York de Asociaţia FilmETC, pe care ea o patronează. De altfel, FilmETC este şi producătorul fARAD, unde echipa formată din Corina Şuteu, Mihai Chirilov şi Oana Radu aduce o experienţă îndelungată (festivalul din New York, încheiat săptămâna trecută, se pregăteşte deja de a zecea ediţie) şi enorm sprijin creativşși organizaţional”, a declarat directorul artistic fARAD, Mona Nicoară.

„O echipă profesionistă şi sudată în timp cum este cea care produce festivalul new-yorkez Making Waves, o selecţie condensată şi atractivă de filme documentare şi un context local mai mult decât favorabil dezvoltării ulterioare a acestui eveniment-pilot sunt garanţia unui succes asigurat. Sper ca publicul arădean să se conecteze la acest festival cu acelaşi entuziasm cu care ne-am implicat şi noi în generarea lui într-un timp record”, a afirmat Mihai Chirilov, membru în board-ul fARAD şi director artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania de la Cluj şi al Making Waves: New Romanian Cinema din New York.
fARAD-ul este interesat de „filme conectate la realitate”: nu doar documentare tradiţionale, ci şi formule cinematografice hibride şi experimentale. Întrucât prima ediţie a fARAD-ului coincide cu aniversarea a 25 de ani de la Revoluţie, programul explorează felul în care documentarul se raportează la această idee — formal, emoţional, local şi internaţional.

Festivalul va fi deschis cu două filme din preajma Aradului: o comedie recentă, scurtmetrajul Stremţ ’89, care recreează experienţa Revoluţiei într-un sat de lângă Aiud, urmată de Timişoara: Decembrie 1989, un documentar de autor al regretatului Ovidiu Bose Paştina, care poartă amprenta emoţionantă a primilor ani de după Revoluţie. În oglindă, Videogramele unei revoluţii, filmul deja clasic al lui Harun Farocki şi Andrei Ujică, care pune întrebări profunde despre ce ştim, ce vedem, şi care sunt limitele imaginilor filmate, va încheia festivalul.

Alte două titluri pun problema revoluţiei în prezent: Maidan, filmul de anul acesta al celebrului autor ucrainean Sergei Loznitsa, a avut premiera la Festivalul de la Cannes la o lună după ce a încheiat filmările şi, deşi aparent distant, musteşte de patos revoluţionar. Bucureşti, unde eşti?, proiectat în prezenţa regizorului Vlad Petri, este o comedie uneori caragialescă care se desfăşoară în Piaţa Universităţii din Bucureşti pe parcursul complicatului an 2012.

Cel mai inovatoare formal însă sunt două documentare în notă subiectivă: Tzvetanka, în care Youlian Tabakov recreează poetic viaţa bunicii lui prin trei regimuri diferite, şi noul film al lui Corneliu Porumboiu, Al doilea joc, care a prezentat publicului de la Berlinala 2014 un meci de fotbal Steaua-Dinamo din 1988 comentat cu un sfert de secol mai târziu de regizor şi de tatăl lui, Adrian Porumboiu, arbitrul meciului – o meditaţie despre timp, sunet şi imagine în cinema.

Concerning Violence (Despre violenţă) recuperează din arhivele televiziunii suedeze ultimele zile ale colonialismului European din Africa anilor ’60 și ’70, puse în context de scrierile lui Franz Fanon interpretate de starul american de hip-hop Lauryn Hill. Filmul a fost prezentat în acest an la Sundance şi a luat un premiu la Berlin.

Un eveniment special este programul curatoriat de Călin Man: 11 filme ale colectivului arădean kinema ikon care vor fi proiectate pe ecran mare la Cinema Arta. Aradul are o tradiţie inegalabilă în filmul independent şi experimental, şi este o onoare pentru fARAD să prezinte artişti care în anii ’70 şi ’80 au avut curajul să facă cinema independent de sistemul de producţie controlat de stat.

Tot din Arad sunt şi tinerii documentarişti invitaţi la Librăria Scienta duminică, 21 decembrie, la ora 11,00, pentru a discuta dezvoltarea şi viitorul festivalului.

Pe lângă reprezentanţii mai vechii generaţii de autori arădeni — George Săbău, Alexandru Pecican, Valentin Constantin, Iosif Stroia, Ioan Galea şi Viorel Simulov – şi celei mai noi – Norbert Fodor, Mimi Sălăjan, Anda Ionescu, Oana Tarce, Mihnea Rareş Hantiu şi Marius M. Bodgan – vor fi prezenţi la fARAD regizorii Vlad Petri (Bucureşti, unde eşti?) şi Anda Puşcaş şi Dragoş Dulea (Stremţ ’89).

Mona Nicoară a studiat la Universitatea Bucureşti şi la Universitatea Columbia din New York iar în 1997 a început să lucreze în film ca producător asociat al filmului Children Underground, distins cu Premiul Special al Juriului la Sundance şi nominalizat la Oscar în 2002. Mona Nicoară a regizat şi produs multipremiatul documentar Our School (Şcoala Noastră), care a avut premiera la Tribeca în 2011 şi a fost prezentat în peste 60 de festivaluri din întreaga lume. Mona Nicoară este membru al boardului de onoare al festivalului Making Waves: New Romanian Cinema, contribuie la programarea festivalului One World Romania şi a făcut parte din jurii internaţionale la Astra Sibiu, TIFF, International Documentary Association Awards şi Movies that Matter.

Mai multe informaţii puteţi obţine accesând pagina web www.farad.ro.

Vedeţi AICI Programul Festivalului FARAD 2014!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.