Final de an cu ofertă bogată la Cinema „Arta“

Final de an cu ofertă bogată la Cinema „Arta“

Cele mai populare filme românești ale anului revin la Cinematograful „Arta“.

La cererea publicului, două dintre cele mai populare filme românești ale anului vor fi prezentate în cadrul unor proiecții speciale în 2 decembrie, la 18, respectiv 20. „Moromeții 2” reprezintă continuarea mult-aşteptată a ecranizării din 1988, în vreme ce pelicula „România neîmblânzită” surprinde în ipostaze fascinante frumuseţea mediului natural, încă nealterat, din ţara noastră.

Caravana filmelor NEXT¬ – 100 de ani de scurtmetraje românești

În încheierea ediţiei 2018 a Retrospectivei Filmului Românesc, în 5 decembrie, ora 20.00, vor fi prezentate proiecţii reunite de Caravana Next sub egida „100 de ani de scurtmetraje românești“. Timp de două ore vom asista la o incursiune în istoria scurtmetrajului românesc, începând cu anul 1928 până în anul 2016, vizionând producții ale unora dintre cei mai importanți regizori români:

„Așa e viața”, regia Marin Iorda, 1928, 12 min.;

„Scurtă istorie”, regia Ion Popescu Gopo, 1957, 10 min.;

„Arta apărării individuale”, regia Ovidiu Bose Paștină, 1980, 20 min.;

„Mariana”, regia Cristian Mungiu, 1997, 18 min.;

„Poveste la scara c”, regia Cristian Nemescu, 2002, 15 min.;

„Călătorie la oraș”, regia Corneliu Porumboiu, 2003, 19 min.;

„Pipa, sexul și omleta”, regia Ana Maria Comănescu, 2016, 23 min.

 

Florin Piersic jr. discută cu cinefilii arădeni

În luna decembrie Cinema „Arta“ găzduieşte trei premiere cinematografice româneşti. Seria acestora va fi deschisă de cel mai recent film al regizoarei Anca Damian, MOON HOTEL KABUL, o peliculă cu multe straturi și înțelesuri, precum un puzzle prin care se încearcă reliefarea adevărului. Beneficiind de un scenariu scris de Anca Damian și Lia Bugnar, MOON HOTEL KABUL îl are în rolul principal pe Florin Piersic jr., care va participa la discuții cu publicul cinefil de la „Arta“, după proiecția din 6 decembrie, de la ora 20.00. Acesta este cel mai recent  film, al casei de producţie Aparte Film, fiind distins cu Premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de Film de la Varșovia din acest an.

Un film provocator este „Dragoste 1. Câine”, primul film din Trilogia Balcanică, în regia lui Florin Șerban, regizor cunoscut mai ales pentru filmul „Eu când vreau să fluier, fluier”, câștigător al Marelui Premiu al Juriului la „Berlinale“ în 2010. Proiecţia filmului va avea loc în 7 decembrie, la ora 20.

Cu o distribuție de excepție, avându-l în rol principal pe Bogdan Dumitrache, căruia i se alătură Adrian Titieni, „Un om la locul lui”, în regia lui Hadrian Marcu, ne prezintă un triunghi amoros care este zdruncinat de o sarcină neplanificată. „Oamenii caută instinctiv conexiunile emoționale dar acestea sunt întotdeauna legate de o persoană. Acest aspect face lucrurile complicate. Câteodată e preferabil să rămâi singur, dar singurătatea nu este o opțiune pe termen lung. Această contradicție îi aduce pe unii dintre noi într-o permanentă stare de conflict”, spune regizorul despre ideea care a stat la baza filmului. Filmul va fi proiectat în 14 decembrie, la ora 20.

 

„Documentary Mondays“, din nou la Arad

Anul 2018 a fost cât se poate de prolific în ceea ce privește proiecțiile de film documentar la Cinema „Arta“. După documentare extrem de apreciate de public, precum „Racing Extinction” sau „Sonita”, în luna decembrie documentarele din seria „Documentary Mondays“ revin la Arad. Cele trei documentare care se pot viziona în decembrie abordează, fiecare dintr-o altă perspectivă, problema tehnologiei. Seria „Documentary Mondays“ reprezintă un program al Centrului Ceh.

Primul documentar, „The future of work and death” (3 decembrie, ora 20) abordează subiectul evoluției exponențiale a tehnologiei. Filmul pune accent pe modul în care tehnologia viitorului ar putea schimba semnificativ cele două caracteristici inevitabile ale experienței umane – timpul și moartea.

Din documentarul „Love and engineering” (10 decembrie, ora 20) aflăm cum se împacă inginerii cu dragostea, din perspectiva unui inginer în calculatoare din Bulgaria, care susține că a reușit să găsească hack-ul pentru dragoste. Însă surpriza cea mai mare vine chiar la ultima proiecție de la Cinema Arta de anul acesta, în 17 decembrie, de la ora 20.00, când vom afla cum am putea să călătorim în timp de la Jay Cheel, realizatorul documentarului „How to build a time machine”.

 

PROGRAM:

2 decembrie, ora 18:00 – ROMÂNIA NEÎMBLÂNZITĂ

r: Tom Barton-Humphreys / durata: 90 minute

AG – audiență generală

 

2 decembrie, ora 20:00 – MOROMEȚII 2

r: Stere Gulea / durata: 109 minute

AG – audiență generală

 

3 decembrie, ora 20:00 – THE FUTURE OF WORK AND DEATH [Documentary Mondays]

r: Sean Blacknell, Wayne Wals / durata: 88 minute

AG – audiență generală

 

5 decembrie, ora 20:00 – CARAVANA FILMELOR NEXT – 100 de ani de scurtmetraje românești

 

6 decembrie, ora 20:00 – MOON HOTEL KABUL + Q&A cu Florin Piersic Jr.

r: Anca Damian / durata: 90 minute

AP12 – acordul părinților pentru copii sub 12 ani

 

7 decembrie, ora 20:00 – DRAGOSTE 1. CÂINE

r: Florin Șerban / durata: 103 minute

N15 – nerecomandat copiilor sub 15 ani

 

10 decembrie, ora 20:00 – LOVE & ENGINEERING [Documentary Mondays]

r: Tonislav Hristov / durata: 81 minute

AP12 – acordul părinților pentru copii sub 12 ani

 

14 decembrie, ora 20:00 – UN OM LA LOCUL LUI

r: Hadrian Marcu / durata: 93 minute

AP12 – acordul părinților pentru copii sub 12 ani

 

17 decembrie, ora 20:00 – HOW TO BUILD A TIME MACHINE [Documentary Mondays]

r: Jay Cheel / durata: 82 minute

AG – audiență generală

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.