Firme amendate pentru că practicau munca „la negru”!

Firme amendate pentru că practicau munca „la negru”!

Mai multe firme din Arad au fost amendate pentru că practicau munca la negru. Sancţiunile aplicate de oamenii legii se ridică la peste 16.000 de lei.

Două instituţii de stat sunt implicate, la nivel judeţean, într-un plan comun de acţiune denumit „Black Market” care vizează prevenirea, descoperirea şi sancţionarea ilegalităţilor comise în domeniul utilizării forţei de muncă „la negru” şi reducerea incidenţei muncii nedeclarate. Este vorba despre Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad.

Astfel, începând din luna octombrie, inspectorii de muncă şi de investigare a fraudelor sunt angrenaţi în acţiuni de control ca urmare a protocolului încheiat între cele două instituţii. Aceste acţiuni se derulează cu prioritate în domeniile identificate cu un grad ridicat de risc în ceea ce priveşte folosirea forţei de muncă neangajată şi anume: construcţii, reparaţii şi întreţinere maşini, industria lemnului şi confecţii atât în timpul zilei cât şi noaptea în funcţie de programul de activitate al unităţii supuse controlului.

Până la aceasta dată, situaţia statistică se prezintă astfel: au fost controlaţi un număr de 21 angajatori şi au fost aplicate 24 de sancţiuni în valoare de 16.000 de lei.

„Precizăm faptul că din cei 21 de angajatori controlaţi, 3 au fost depistaţi că practicau munca fără forme legale, dintre care doi angajatori au primit la muncă mai mult de 5 persoane fără a le încheia forme legale de angajare. Munca «la negru» va constitui şi pe viitor obiectivul prioritar al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad, care va declanşa acţiuni de control inopinate pentru ca acest fenomen extrem de nociv pentru societate să fie diminuat”, afirmă reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.