Zeci de amenzi au fost aplicate de inspectorii muncii arădeni pentru nerespectarea legislației în ceea ce privește funcționarea Comitetului de Securitate și Sănătate în Muncă.
În perioada curentă se desfășoară la nivel național o campanie de informare privind consultarea lucrătorilor și de verificare a organizării și funcționării comitetelor de securitate și sănătate în muncă (CSSM). Comitetele de securitate și sănătate în muncă sunt organisme paritare înființate obligatoriu la nivelul unităților ce au peste 50 de lucrători în cadrul cărora atât angajatorul cât și angajații au posibilitatea de a discuta și a gasi soluții în rezolvarea problemelor de securitatea muncii întâlnite în firmă. Rolul Comitetului de Securitate și Sănătate în Muncă este acela de a planifica, participa și realiza acțiuni care vizează îmbunătăţirea securității și sănătății în muncă în întreprindere, precum şi de a monitoriza implementarea acestora.
La ora actuală, în județul Arad sunt în jur de 360 de firme care au înregistrat un număr de peste 50 de lucrători și care au obligația legală de a înființa și a organiza aceste comitete. Totodată, este stipulată și în legislația de specialitate, mai precis în HG 1425/2006 actualizată și în Legea 319/2006 actualizată, modalitatea în care ITM, prin Serviciul Control Securitate și Sănătate în Muncă, monitorizează desfășurarea activității în cadrul acestora.
În anul 2017 au fost verificate pe linia securității și sănătații în muncă, un număr de 108 unități cu peste 50 de angajați și au fost aplicate, pentru nerespectarea legislației în ceea ce privește funcționarea Comitetului de Securitate și Sănătate în Muncă la nivel de unitate, un număr de 61 de sancțiuni în valoare totală de 60.000 lei, amenda aplicabilă fiind de 4.000 de lei, în conformitate cu legea securității și sănătății în muncă.
Lasă un comentariu