Florin Piersic Jr. şi un spectacol semnat Victor Ioan Frunză, în penultima zi a FITN

Florin Piersic Jr. şi un spectacol semnat Victor Ioan Frunză, în penultima zi a FITN

Penultima zi (17 mai) a Festivalului internaţional de Teatru Nou va debuta cu un spectacol stradal venit din Ungaria, şi susţinut de Teatrul de Păpuşi şi de Stradă ORT – IKI din Debrecen, de la ora 17,30, în Piaţa Avram Iancu.

Ora 19,00 va aduce, la sala mare, un one-man-show susţinut de un actor mult aşteptat la Arad – Florin Piersic Jr. În „Freak show”, actorul trece, într-un singur spectacol, prin treisprezece personaje. E uluitor să vezi un om, fie el şi un actor atât de talentat, devenind, la fiecare zece minute, altul. Despre Florin Piersic Jr. şi al său spectacol, Andrei Crăciun scrie: „«Freak show» are, la bază, un text foarte bun. Fraze care taie bine, deşi mărunt, realitatea. Alteori pare ca şi cum autorul, Florin Piersic Jr. însuşi, a căzut, cândva, pradă unor halucinaţii dătătoare de sens. Actorul aduce şi alungă mulţi oameni în spectacol: milionarul de carton, cum se spune, femeia care lucrează la Operă, unde freacă, înainte şi înapoi, marmura, bancherul ipocrit, mulţi. Preferatul meu rămâne, însă, omul care vede o lumină roşie, ca de bordel, într-un bloc altminteri gol, priveşte lumina roşie, ca de bordel, şi visează. Într-o zi are să urce acolo, la mansardă, iar acolo va fi o femeie care îl va lăsa să o privească pe îndelete. Şi atunci, nu vor mai fi câini vagabonzi în cartier sau măcar nu va mai conta. Aceasta e măiestria: e ca şi cum ai vedea un vis din interior.“.

De la ora 21,30 veţi avea parte, la sala Studio, de un mister psihedelic muzical în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză: „Scene din viaţa insectelor”, de Karel & Josef Capek. De ce „mister psihedelic muzical“? Victor Ioan Frunză explică scurt: „Când am analizat forma finală a spectacolului, ne-am dat seama că am creat un mister, în sensul vechi şi naiv al cuvântului – misteriile teatrale. De aceea am subintitulat spectacolul: mister psihedelic muzical”.

La nivel de interpretare, spectacolul înseamnă cinci actori care fac performanţă, asumându-şi un experiment, construind, căutând, creând – şi tocmai de aceea nu analizez performanţa fiecăruia în parte. „Scene din viaţa insectelor” – sau „misterul psihedelic muzical” – înseamnă o încercare de a face alt fel de teatru, fiind mai degrabă un eseu teatral în care o echipă gândeşte şi elaborează un sistem coerent la toate nivelurile.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.