Florin Tripa: „Primăriile au la dispoziție 96 de milioane de euro pentru modernizarea iluminatului public“

Florin Tripa: „Primăriile au la dispoziție 96 de milioane de euro pentru modernizarea iluminatului public“

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional (AM POR) din Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a lansat trei apeluri de proiecte, în valoare totală de aproximativ 96,4 milioane euro, pentru creșterea eficienței energetice în iluminatul public, se arată într-un comunicat de presă al PSD Arad.

Proiectele propuse vor avea în vedere investiții publice care cuprind înlocuirea lămpilor vechi consumatoare de energie, prin lămpi cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață , reabilitarea instalațiilor electrice (stâlpi, rețele etc.), instalarea de sisteme de telegestiune a iluminatului public, crearea/ extinderea/ reîntregirea sistemului de iluminat public în localitățile urbane, utilizarea surselor regenerabile de energie, precum și realizarea de strategii pentru eficiență energetică (ex. strategii de reducere a CO2) pentru proiecte finanțate din POR 2014 – 2020, se mai arată în comunicat.

„Primăria municipiului Arad și primăriile de orașe din județ vor putea accesa fonduri europene, în cadrul programelor lansate de Ministerul Dezvoltării, pentru modernizarea iluminatului public. Am văzut, în special la nivelul municipiului Arad, faptul că se alocă sume consistente de la bugetul local pentru modernizarea iluminatului, înlocuirea lămpilor cu unele noi, de tip LED, pentru sisteme de telegestiune și așa mai departe. Primăriile au acum ocazia să economisească fondurile de la bugetul local, care pot fi direcționate spre alte investiții, și să acceseze fonduri europene pentru iluminatul public. Proiectele vor beneficia de o finanțare nerambursabilă din fonduri europene în procent de 85 la sută, iar valoarea unui proiect este de minim 100.000 de euro și maxim 5 milioane de euro. Cererile de finanțare vor putea fi depuse începând cu 18 februarie, pe o perioadă de șase luni. Sper ca primăriile de orașe și Primăria Arad să apeleze cu încredere la acest program lansat de Guvernul României, iar la finalul proiectului să avem în județul Arad cât mai multe localități cu iluminat modern, realizat din fonduri europene“, declară deputatulul PSD Florin Tripa.

 

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.