FONDURI EUROPENE pentru reabilitarea termică a unei ȘCOLI GIMNAZIALE din Arad

FONDURI EUROPENE pentru reabilitarea termică a unei ȘCOLI GIMNAZIALE din Arad

În Sala Regina Maria a Primăriei Municipiului Arad a fost semnat astăzi, 21 august, contractulul de finanţare pentru proiectul „Reabilitare termică clădire Școala Gimnazială Avram Iancu”.

Finanțarea nerambursabilă se acordă în cadrul axei prioritare 3 „Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de investiții 3.1 „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor”, Operațiunea B – Clădiri Publice a Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020 (Regio-POR 2014-2020), informează Primăria.

Semnatarii contractului de finanțare au fost edilul Gheorghe Falcă şi Sorin Maxim, Directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020 în Regiunea Vest.

Intrăm în procedura de realizare a acestei investiţii, însemnând licitaţie pentru executare. Până acum la această şcoală am realizat o mansardare, am construit o sală de sport,  reuşind astfel să contribuim la creşterea calităţii actului educaţional. Acelaşi lucru ne propunem şi în cazul  celorlalte unităţi de învăţământ din municipiu, a declarat primarul Gheorghe Falcă.

E important de spus că prin realizarea acestor lucrări de intervenţie  se va obţine o creştere a performanţei energentice care va determina o economie de energie anuală primară de aproape 52%, dar în acelaşi timp vom reuşi să reducem şi emisiile echivalente de CO2 cu până la 44,19% , a declarat directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim.

Proiectul ce se va implementa pe parcursul a 25 de luni, urmărește creșterea eficienței energetice a clădirii Școlii Gimnaziale Avram Iancu. Printre lucrările propuse în acest sens sunt vizate îmbunătățirea izolației termice a anvelopei clădirii, înlocuirea tâmplăriei  interioare și exterioare, refacerea instalației termice și montarea unei instalații de detecție și avertizare în caz de incendiu, refacerea trotuarelor de protecție a clădirii și construirea unei rampe pentru persoane cu dizabilități. Rezultatul acestor măsuri de eficientizare energetică va fi scăderea emisiilor CO2 cu aproximativ 45 %, anunță municipalitatea.

Şcoala noastră are 40 de ani.  Tâmplăria este originală, cu mici reparaţii. La o ploaie mai puternică, apa pătrundea în sălile de clasă ceea ce crea discomfort, reparţii ulterioare, plus pe durata iernii am avut costuri foarte mari cu energia termică. În urma acestui proiect cred că toate aceste probleme se vor rezolva, a declarat directorul Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu”, Petru Stana.

Valoarea totală a proiectului este de 3.099.449,88 lei (665.346,45 euro), iar valoarea finanțării nerambursabile este de 3.037.460,88 lei (652.039,52 euro), spun reprezentanții Primăriei municipiului Arad.

 

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.