Fost premier ARESTAT pentru CORUPŢIE

Fost premier ARESTAT pentru CORUPŢIE

După ce timp de 3 ani a apărat securitatea cetăţenilor, acum el este cel care urmează să fie dus după gratii.

Fostul prim-ministru israelian Ehud Olmert va fi încarcerat, luni, devenind primul şef al guvernului israelian care ajunge în spatele gratiilor.

Fostul demnitar va petrece 19 luni în detenţie pentru corupţie si obstrucţionarea justiţiei. Olmert este acuzat că a luat mită în cadrul unui proiect imobiliar faraonic, denumit Holyland, din Ierusalim, pe  vremea când era primar, între anii 1993 şi 2003. În acelaşi dosar au fost implicaţi şi alţi oficiali de rang înalt.

Pe lângă pedeapsa iniţială de 18 luni de detenţie i s-a adăugat săptămâna trecută încă o lună, pentru obstrucţionarea justiţiei, pentru că Olmert a încercat să cumpere tăcerea fostei sale secretare Shula Zacken pentru a nu depune mărturie împotriva lui.

În mai 2005, Ehud Olmert a fost condamnat la 8 luni de detenţie cu executare după ce a primit zeci de mii de dolari de la omul de afaceri american Morris Talansky pe când era ministru al comerţului şi industriilor. Dosarul urmează să fie judecat în apel de Curtea Supremă.

Ehud Olmert are 70 de ani şi a fost prim-ministru între anii 2006 şi 2009.

olmert_1241273c

Într-un mesaj video înregistrat înainte de încarcerare, Olmert spune că merge la închisoare „cu inima grea”, vorbind despre o experienţă „dureroasă şi stranie”.

„Când eram prim-ministru, mi s-a dat cea mai înaltă responsabilitate de a apăra securitatea cetăţenilor Israelului, iar astăzi eu sunt cel care urmează sa fie închis în spatele gratiilor”, afirmă Olmert în mesaj.

El recunoaşte că a comis „greşeli”, dar susţine că acestea nu au fost infracţiuni, negând că ar fi luat mită.

Dată fiind calitatea sa de cunoscător de secrete de stat, autorităţile i-au pregătit lui Olmert condiţii de securitate speciale. Fostul premier va fi încarcerat în blocul 10 de la Maasiyahu, denumit de presă „aripa VIP” a închisorii.

 

În acelaşi penitenciar este închis şi fostul preşedinte Moshe Katsav, care ispăşeşte o pedeapsă de 7 ani pentru viol şi hărţuire sexuală.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.