GALERIE FOTO/ Amplu program de activități organizat în Arad de „Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”

GALERIE FOTO/ Amplu program de activități organizat în Arad de „Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este marcată în data de 3 decembrie.

Ca în fiecare an, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad a organizat împreună cu Federația Plus un amplu program de activități dedicate persoanelor cu dizabilități din județul nostru.

Astfel, la Centrul de Afaceri Maris, din cartierul Micalaca, începând cu orele 13:00, s-a desfășurat un program special, scopul acestuia fiind sensibilizarea comunităţii locale cu privire la problematica dizabilităţii. În cadrul programului au participat reprezentanţi ai sectorului public şi privat, organizațiile nonguvernamentale din județul Arad care au dezvoltat servicii sociale pentru a întâmpina nevoile reale ale persoanelor cu dizabilităţi (Asociația ASPIS, Fundaţia Căminul Speranţei, Fundatia Creștină RCE Speranța Copiilor, Asociaţia Integra, Asociaţia Autismul – un viitor mai bun, Asociaţia Distroficilor Muscular România – filiala Arad, Asociatia Down Art, Asociația Alianța pentru Copii, Asociaţia Profesională Neguvernamentală ASSOC – Asistență Socială – Filiala Arad) şi beneficiarii acestora împreună cu aparţinătorii lor.

Invitatul special al întâlnirii de astăzi a fost Costel Pîrnău, o persoană cu un grad complex de dizabilitate. Născut într-o familie defavorizată, de la vârsta de şase ani a crescut într-un cămin de copii, iar în adolescență a avut un accident de tramvai în urma căruia a rămas fără picioare şi fără o mână. Cu toate acestea, Costel Pîrnău este un învingător pentru că a ales să depășească greutățile vieții și să se dezvolte profesional, moral și spiritual. El are în prezent o familie frumoasă, doi copii, a reușit să termine liceul, continuând cu Facultatea de Psihologie.

Tot astăzi, cu ocazia „Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilități” copiii-beneficiari ai Serviciului Mobil de Recuperare, Reabilitare şi Consiliere a Copiilor cu Dizabilități, au susținut un program artistic, ajutaţi de personalul care îi îngrijeşte şi s-au bucurat de colindele altor copii ocrotiți de DGASPC Arad şi au savurat fiecare moment din programul îndrăgiților actori Georgiana Popan, Soso şi Nuţi.

„Sărbătorirea acestei zile reprezintă un prilej în plus de a implica comunitatea în procesul de incluziune socială a acestor persoane, de a le oferi şanse egale la viaţa culturală şi comunitară în general, precum şi de schimbare a percepţiei societăţii în ceea ce priveşte acești semeni care trebuie să beneficieze de un tratament egal, nediscriminator. În județul Arad se află în evidența instituției noastre peste 13 mii de persoane încadrate în grad de handicap”, declară Erika Stark, directorul DGASPC Arad.

Ziua de 3 decembrie a fost proclamată în anul 1992 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite ca Zi Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.