GALERIE FOTO/ Copiii românilor din Ungaria au participat la concursul „Vocea de aur”, desfășurat la Bătania

GALERIE FOTO/ Copiii românilor din Ungaria au participat la concursul „Vocea de aur”, desfășurat la Bătania

La Școala Generală Românească „Lucian Magdu”, din Bătania (Battonya), s-a desfășurat cea de-a II-a ediție a Concursului național de interpretare vocală intitulat „Vocea de aur”, la care au luat parte 25 de elevi de la 8 școli generale unde învață copii ai românilor din Ungaria (Gyula, Bătania, Chitighaz, Bedeu, Leucușhaz (Lőkösháza), Săcal, Medgyesegyháza și Aletea (Elek).

La evenimentul ce a avut loc vineri, 8 aprilie 2016, au participat mai multe oficialități, între care s-au numărat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Bogdan Ignat, reprezentant al Ambasadei României la Budapesta, Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor din Ungaria în Parlamentul de la Budapesta, Iulia Olteanu, directorul Școlii Generale din Bătania, Erika Borbely, directorul Școlii Generale din Chitighaz (Kétegyháza) și consilier pentru învățământ în cadrul Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Elena Silaghi, directorul Școlilor Generale comasate din Bihorul Unguresc (Hajdu-Bihar), Săcal (Körösszakál), Bedeu (Bedő) și Körösnagyharsány, Eva Iova, redactor-șef al săptămânalului „Foaia Românească”, Delia Covaci, redactorul-șef al publicației „Cronica”, Ștefan Crâsta și echipa redacțională de la emisiunea în limba română „Ecranul nostru” a studioului teritorial de Televiziune M1, din Szeged, Palka Lájosné, consilier la primăria Bătania și director al bibliotecii din același oraș ș.a.

La începutul manifestării a fost ținut un moment de reculegere pentru prof. Lucia Borza, cadru didactic, scriitor, poet, autor de manuale și distins intelectual al comunității românești din Ungaria, care s-a mutat recent la cele veșnice.

Juriul concursului a fost format din muzicieni și cadre didactice de la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad. Elevii concurenți au fost împărțiți pe 4 categorii de vârstă și au prezentat în fața juriului și a publicului câte un cântec, în limba română.

Elevii Școlii din Bătania, îndrumați de prof. Andreea Szenes, au oferit invitaților sceneta „Un pedagog de școală nouă”, de I.L Caragiale și un grupaj de cântece corale.

Juriul a acordat premii și mențiuni pentru fiecare elev participant. Un premiu special a fost oferit și din partea PS Siluan, pentru eleva Jivan Antonia, din Bătania, care a câștigat și premiul I la categoria claselor VII-VIII. Tot la Bătania, începând din anul 1993, are loc, din 2 în 2 ani, un concurs de poezie intitulat „Lucian Magdu” după numele celui pe care îl poartă și Școala din Bătania și la care participă, de asemenea, copiii românilor din Ungaria de la alte școli.

La școala și grădinița din Bătania predau în prezent un număr de 14 cadre didactice și 3 educatoare și învață un număr de 116 elevi, în clasele I-VIII și 46 de copii, la grădiniță.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.