GALERIE FOTO/ „Portul popular din Judeţul Arad”, carte de referinţă în păstrarea identităţii arădene

GALERIE FOTO/ „Portul popular din Judeţul Arad”, carte de referinţă în păstrarea identităţii arădene

„Portul popular din Judeţul Arad”, carte de referinţă în păstrarea identităţii arădene, a fost lansată, marţi, 17 martie, în prezenţa unui public numeros, iubitor de artă şi cultură tradiţională, la sediul Consiliului Judeţean Arad.

Elena Rodica Colta, autoarea cărţii, a declarat că judeţul Arad conservă şi astăzi un patrimoniu cultural de excepţie. Plasat la intereferenţa dintre Bihor şi Banat, având la est judeţul Hunedoara şi la vest ţara vecină, Ungaria, judeţul nostru conservă şi azi o frumoasă cultură materială – de la tipurile de case la ceramică de Târnăviţa – şi numeroase obiceiuri tradiţionale vii (colindatul cu dube, căluşerul, ruga şi nedeia). Nimic nu se compară însă cu costumul popular, care prezintă o mare diversitate de forme şi de ornamente.

Promovarea costumului popular din judeţul Arad printr-un album a reprezentat o prioritate a Consiulului Judeţean Arad în anul 2014. Până acum am fost unul din puţinele judeţe care nu a avut o carte de prezentare a portului tradiţional local.

„Tipărirea unei asemenea cărţi a fost cu atât mai necesară cu cât judeţul Arad, fiind plasat într-o zonă de interferenţă cu Bihorul şi Banatul, cele două regiuni au inclus, în albumele lor, şi unele porturi din judeţul Arad omiţând însă altele, precum Podgoria şi Câmpia Aradului. La fel, în toate albumele naţionale, tipărite la Bucureşti, judeţul este reprezentat printr-un singur port, de obicei cel din Şicula”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Cartea tipărită de Consiliul Judeţean Arad repară această absenţă, prezentând pentru prima oară întreaga frumuseţe a hainelor purtate în zona noastră, de sus, din Ţara Hălmagiului, unde s-a cusut şi s-a purtat ţundra, cunoscută în toată ţara datorită eroului moţilor noştri, Avram Iancu, până în satele de la sud de Mureş, în care spăcele şi cătrânţe se scaldă în aur şi argint.

„Aceasta este tradiţia noastră vestimentară, pe care o vom transmire urmaşilor, cu această bogăţie de forme, croiuri şi culori trebuie să fim cunoscuţi în ţară şi în străinătate. Influenţele cu Bihorul şi cu Banatul au fost integrate în portul din satele noastre în forme aparte, specifice, care nu ne sărăcesc, ci ne îmbogăţesc”, a declarat Ana Maria Dragoş, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad.

„Aceste costume trebuie copiii noştri să le cunoască, să le îndrăgească şi să înveţe să le păstreze, pentru că ele sunt una din moştenirile noaste de preţ. Ele sunt cele care leagă trecutul nostru, care coboară până la stratul tracic, ele sunt prezentul nostru ce poate fi văzut azi pe scenă, dar sunt şi viitorul nostru fiindcă reprezintă identitatea noastră. Doresc tuturor celor care sunt azi prezenţi la lansare să se bucure de această carte frumoasă, dar şi folositoare pentru toţi”, a precizat Elena Rodica Colta, autoarea cărţii.

  1. O alcoolista nesimtita duduia asta…..

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.