GATA cu CET-ul! SUBVENȚII de la PRIMĂRIE pentru arădeni, să-și monteze CENTRALE termice

GATA cu CET-ul! SUBVENȚII de la PRIMĂRIE pentru arădeni, să-și monteze CENTRALE termice

Arădenii ar putea primi subvenții de la primărie pentru a-și monta centrale termice.

USR Arad a prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă o soluție alternativă la actualul sistem de termoficare centralizată, prin care fiecare arădean poate beneficia de confort termic la un preț decent, iar orașul ar urma să înregistreze economii semnificative.

În urma unei analize a problemelor cronice din prezent, a stării de fapt din municipiul nostru și a ceea ce s-a întâmplat în localități similare, USR Arad a identificat ca alternativă la actualul sistem, soluția montării unor centrale individuale sau colective de furnizare a energiei termice și a apei calde, cu asigurarea unor subvenții și finanțări din partea administrației publice locale.

Într-o fază inițială, prin intermediul unui recensământ al locuințelor din condominii vor fi colectate datele necesare și vor fi pregătite formalitățile pentru punerea în practică a proiectului: se va stabili cuantumul subvenției, vor fi elaborate contracte privind finanțarea și execuția lucrărilor, se va decide soluția tehnică (centrală individuală sau colectivă, gaz sau electricitate) pentru fiecare caz în parte, va demara achiziția centralizată de echipamente pentru cei care doresc, etc.

În etapa a doua, va avea loc montarea centralelor individuale sau colective. Administrația va sprijini arădenii, prin acordarea unor subvenții și împrumuturi. Subvenția va fi diferențiată, cei cu posibilități materiale reduse (pensionari, persoane care locuiesc singure, etc.) vor fi ajutați mai mult. Cei care doresc, vor avea acces la finanțare suplimentară prin împrumuturi, care vor putea fi acoperite ulterior, din economia obținută ca urmare a diminuării costului cu încălzirea și apa caldă, în cel mult cinci ani.

Reprezentanţii USR spun că CET Arad și Hidrocarburi trebuie să continue să funcționeze independent de municipiul Arad, ca furnizori privați de energie electrică. Singura opțiune este eficientizarea lor prin management corporatist, restructurare, privatizare, includerea în PNI, accesarea de fonduri pentru retehnologizare, etc. Regulile economiei de piață trebuie lăsate să decidă evoluția ulterioara a acestor unități.

„Ca urmare a lipsei de reacție a autorităților locale, care au evitat luarea măsurilor necesare pentru rezolvarea problemelor tehnice și de management ale sistemului actual, acesta a trecut de momentul până la care mai putea fi salvat. Chiar reabilitat, cu prețul unor investiții substanțiale, la ora actuală nu mai are clienții necesari pentru a funcționa eficient. Efortul orașului trebuie să se concentreze pe implementarea sistemului individual, în prezent singurul capabil să ofere confortul necesar tuturor cetățenilor, la un preț corect. Subvenționarea montării microcentralelor este un cost necesar, care în timp va ridica de pe spatele arădenilor birul subvențiilor achitate anual celor două CET-uri. Proiectul trebuie implementat de urgență, deoarece poate aduce în bugetul orașului fondurile necesare lucrărilor de reabilitare termică pentru toate blocurile de locuințe și instituțiile publice, precum și multe alte proiecte. USR Arad îl va include în programul său de guvernare locală, cu care ne vom prezenta în fața cetățenilor în 2020”, afirmă Vlad Botoș, președintele USR Arad.

Un document cuprinzând detalii ale soluției USR Arad poate fi consultat la adresa: bit.ly/USRArad_ProiectCET. O prezentare prescurtată a proiectului se găsește la: bit.ly/USRArad_PrezentareCET.

Loading...
 1. POTOLITI-VA!,se vede de la o posta ca nu lucrati, somnul ratiunii naste monstrii, sau aveti vreo combinatie cu cei care distibuie termoteci.

  Raspunde
 2. “ORASELE MARI”nu renunta la sistemul centralizat de incalzire.Aceste sisteme se pot tehnologiza si va creste gradul de eficientizare.

  Raspunde
 3. Ar fi un dezastru pentru ARAD, daca geniile de la USR s-ar ocupa de administratie.

  Raspunde
 4. Domnilor de la Usr , habar nu aveti de ce vorbiti ,in lipsa de informare spuneti niste gogomani de vai mama voastra. In primul rand ceea ce propuneti voi este nerealizabil din punct de vedere legal si in al doilea rand a monta centrale de apartament inseamna a polua orasul cu bombe de apartament.Asa ca va rog sa va informati mai bine ce inseamna un sistem centralizat performant si ce inseamna sa cereti montarea de bombe in apartamentele Aradenilor.Cel mai elocvent exemplu este la Oradea vecini nostri.

  Raspunde
 5. Si cum facem atunci cand dupa 7-8 ani trebuie sa schimbi centrala? Te pui si ceri din nou bani de la primarie? Solutia e sistemul centralizat.
  USR ARAD, o a dunatura de traseisti demagogi…

  Raspunde
  • Domnule NICU Dan , demagogia pe care o fac politicienii de azi pompând in cet zeci de milione de lei de la cei care platesc impozite si nu beneficiază de serviciile CET-ului este bună ?

   Raspunde
 6. GENIILE de la USR au facut un studiu de impact?USR cunoasteti cel putin cate locuinte folosesc lemne pentru incalzire, cate apartamente sunt racordate la sistemul centralizat , cate apartamente sunt dotate cu microcentrale termice .Pentru consumul casnic trebuiesc alocate anumite cantitati de lemne , energie, gaze si alte materiale de natura combustibilor.

  Raspunde
 7. Interese bllnave
  Pentru cine nu stie Cet uril produc si curent iar agentul termic este un reziduu

  Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.