Gata cu CIRCUL! USR Arad va duce semnăturile arădenilor în Parlament

Gata cu CIRCUL! USR Arad va duce semnăturile arădenilor în Parlament

USR Arad anunţă că a ridicat de la Primărie cele 32 de dosare cuprinzând semnăturile a 21 de mii de arădeni, prin care aceștia susțin propunerea de modificare a constituției „Fără Penali în funcții publice”.

„USR Arad și-a asumat responsabilitatea de a duce județul Arad pe lista acelora care au depășit pragul legal de 20.000 de semnături. Acesta este unicul motiv pentru care am refuzat ridicarea dosarelor vineri, 21.09.2018. Toate promisiunile de predare a dosarelor (ambele tranșe depuse) neonorate, începând cu ziua de luni, 17.09 și până joi, 20.09 au făcut ca vineri, ultima zi din cele 6 luni ale proiectului și totodată termenul limită pentru depunerea semnăturilor, să dispară orice șansă de a le duce la Parlament conform procedurii standard”, se arată într-un comunicat de presă al USR Arad.

În acest caz, unica soluție identificată de USR Arad a fost cea prevăzută de legea 189/1999 privind exercitarea inițiativei legislative de către cetățeni la articolul 6, „Înregistrarea propunerii legislative”, punctul (4): „În cazul în care, la data înregistrării, nu sunt atestate toate listele de susținători ca urmare a nerespectării termenului prevăzut la art. 5 alin. (4), președintele Camerei Parlamentului va solicita Guvernului urgentarea operațiunilor de atestare. În acest caz, listele de susținători depuse în completare, dar nu mai târziu de 7 zile de la atestare, se consideră în termen.” Așadar, dosarele ridicate astăzi vor avea un nou termen de 7 zile pentru a fi depuse la Parlamentul României.

„Amintim că de-a lungul ultimei luni, numeroase primării din țară au reacționat față de proiectul #FărăPenali agresiv, invalidând masiv semnături, în încercarea de a împiedica atingerea pragului impus de lege. Din acest motiv, mai puțin de 80% din semnăturile strânse au ajuns efectiv în Parlament. De la lipsa unui prenume, la adresa incompletă sau alte erori de completare a listelor, până la greșeli de legare a dosarelor cu semnături au fost folosite ca motiv pentru invalidare. Considerăm toate acuzele aduse de primarul Gheorghe Falcă o încercare disperată de a arunca în derizoriu munca de șase luni a zeci de voluntari, precum și semnăturile a mii de arădeni. Aceasta a fost atitudinea dumnealui pe toată durata proiectului, pornind de la refuzul inițial de a semna, la demolarea cortului #FărăPenali și culminând cu nevalidarea în termenul prevăzut de lege a celor 15.500 de semnături depuse în prima tranșă. USR Arad refuză să intre în această retorică murdară, din respect pentru cetățeni și din dorința de a nu întina ideea la care au subscris peste un milion de români, aceea a unei clase politice curate”, se mai precizează în comunicatul USR.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.