Tigăile de teflon sunt tot mai folosite în gospodării, chiar dacă studiile arată că substanţele chimice eliberate de teflon pot face rău pe termen lung. Odată cu îmbătrânirea vaselor, cantitatea de ingrediente chimice eliberate creşte, ele ajungând din ce în ce mai mult în alimente. Acest lucru poate face contaminări periculoase, atât în mediul în care trăim, cât şi în dieta noastră.
Când sunt supraîncălzite, tigăile de teflon pot elibera vapori care sunt extrem de dăunători pentru oameni. Acestea sunt făcute din produse chimice pe care organismul uman nu le poate ingera.
Produsele chimice cu nume lungi, cum ar fi acidul perfluorooctanoic (PFOA) sunt substanţele chimice eliberate în bucătăria dvs. dacă vă supraîncălziţi tigăile de teflon la flacăra mare, fără a avea nici un preparat în ele. La doar 600 de grade, tigăile de teflon eliberează mai multe substanţe chimice cancerigene. La 1000 grade, teflonul eliberează o substanţă toxică utilizată în conflictele armate (PFIB), care este, de asemenea, extrem de toxică, cât şi politetrafluoretilenă, o substanţă care a fost iniţial un produs secundar de deşeuri de producţie al freonului.
În prezent, nu există reglementări guvernamentale pentru vasele din teflon. Tigăile de teflon vin uneori cu un avertisment de a ţine păsările departe, însă consumatorii sunt neinteresaţi de pericolele respective. Medicii veterinari raportează anual sute de decese de păsări de la intoxicaţia cu teflon.
Specialiștii spun că expunerea păsărilor la fumul degajat de o tigaie de teflon, la o temperatură de maxim 400 de grade, îi poate provoca simptome asemănătoare cu gripa la om. Aceasta este cunoscută sub denumirea de febra fumului de polimer, teorie respinsă de DuPont inventatorul tigăilor cu teflon.
Foto: Wikimedia.org
Lasă un comentariu