Gazprom A MAJORAT cu o treime prețul la gazele naturale livrate Ucrainei

Gazprom A MAJORAT cu o treime prețul la gazele naturale livrate Ucrainei

Gigantul rus Gazprom a eliminat, marți, reducerea de preț acordată la sfârșitul anului trecut pentru gazele naturale livrate Ucrainei, o măsură care creşte presiunea asupra guvernului interimar de la Kiev.

De marţi, Ucraina va fi taxată cu 385,5 de dolari la mia de metri cubi de gaz, de la 268,5 cât era tariful până acum, potrivit unei declaraţii a preşedintelui executiv al Gazprom, Alexei Miller, citat de CNN.

În acest fel este anulat discountul convenit între fostul preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, şi Moscova, acord care fusese parafat în februarie, după luni de proteste stradale în Kiev.

Secretarul de stat John Kerry şi miniştrii de Externe ai ţărilor NATO se întâlnesc marţi la Bruxelles, pentru discutarea, cel mai probabil, a situaţiei din Ucraina.

Ucraina se baza puternic pe Rusia pentru nevoia sa de energie, şi mai are de achitat datorii restante de 1,7 miliarde de dolari pentru importuri de gaze din trecut.

Fondul Monetar Internaţional a acceptat săptămâna trecută să împrumute Ucrainei 18 miliarde de dolari în următorii doi ani în schimbul unui pachet de reforme, inclusiv pe piaţa energiei.

Kievul ar putea rămâne fără lichidităţi în curând şi nu-şi va mai putea plăti importurile şi datoriile externe. După căderea lui Ianukovici, linia de ajutor financiar oferită de Rusia, în valoare de 15 miliarde de dolari, a fost retrasă.

 

Sursa: ziare.com/Foto: gazprom.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.