Germania: Proces împotriva Angelei Merkel la Curtea Constituțională. Cina picantă și suspiciuni ale AfD cu privire la imparțialitatea judecătorilor

Germania: Proces împotriva Angelei Merkel la Curtea Constituțională. Cina picantă și suspiciuni ale AfD cu privire la imparțialitatea judecătorilor

În 21 iulie, Angela Merkel trebuie să dea socoteală, în fața Curții Constituționale Federale, pentru anumite declarații oficiale făcute în timpul unei vizite de stat. Cancelarul Germaniei a fost dat în judecată de Partidul Alternativa pentru Germania (AfD). Iar acum, cu câteva zile înainte de înfățișare, incidentul ia proporții, deoarece în presa germană a apărut informația că Merkel i-a invitat la cină pe judecătorii constituționali care ar trebui să o judece. E „un conflict de neutralitate?”, se întreabă Focus.de, relatând despre „picanta cină” de la Cancelaria de stat.

O veche tradiție

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de ședința Curții Constituționale Federale, cu privire la declarațiile Angelei Merkel (CDU) după alegerile din Turingia, reclamanta AfD a depus și o plângere pentru părtinire, împotriva judecătorului responsabil de caz.

Motivul acestei plângeri este participarea judecătorilor Curții la cina anuală din Cancelaria Federală, care a avut loc pe 30 iunie. Judecătoarea Doris König și alți membri ai celui de-al doilea Senat, care urmează în 21 iulie să judece declarațiile, au fost prezenți la eveniment.
La 1 iulie, Curtea Constituțională a confirmat că o delegație condusă de președintele său Stephan Harbarth și de vicepreședinta König a fost, cu o zi înainte, la o întâlnire cu membrii guvernului, la Berlin. Potrivit Curții, cina comună din cancelarie continuă „o tradiție care există de mulți ani”.

Faptul că membrii instanței „se întâlnesc cu inculpații la invitația acestora și, de fapt, pe cheltuiala lor pentru cină, ridică problema dacă aceștia pot fi considerați în continuare imparțiali, în aceste proceduri”, a declarat conducerea federala a AfD.

Un purtător de cuvânt al instanței din Karlsruhe a confirmat vineri, pentru publicația numită, doar că a fost primită „o cerere de respingere” și că la întâlnire nu s-a discutat despre procesul care urmează.

Ce se judecă

Pentru 21 iulie, al doilea Senat, condus de König, a programat o ședință în instanță cu privire la două plângeri ale AfD, împotriva cancelarului și a guvernului federal. Motivul acestora este alegerea surprinzătoare a politicianului liberal, Thomas Kemmerich, cu voturi de la AfD, CDU și FDP ca șef de guvern în Turingia, la 5 februarie 2020.

Judecătorilor le-a fost sesizat faptul că Merkel, la o recepție de stat din Africa de Sud, care a avut loc pe 6 februarie 2020, a descris contextul alegerii lui Kemmerich drept „de neiertat”, și că rezultatul trebuie „inversat”. Kemmerich a demisionat, sub presiune, la trei zile după alegeri.
O transcriere a conferinței de presă din Africa de Sud, la care au fost făcute declarațiile lui Merkel, a fost postată pe site-ul cancelarului și al guvernului federal. Video-ul oficial poate fi accesat aici. Din perspectiva AfD, atât Merkel, cât și guvernul, și-au încălcat obligația de neutralitate.

Semne de întrebare privitoare la imparțialitate își mai pune publicația citată, referitor la președintele Curții Constituționale, Stephan Harbarth. El ocupa importanta funcție din 2020. Pe un afiș de la alegerile locale din Wiesloch, din 2013, acesta apare „zâmbind fericit” alaturi de Merkel. Harbarth este membru al CDU din 1993, a făcut parte din Comitetul executiv federal al partidului și, până în 2018, a fost parlamentar CDU în Bundestag.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.