Germania, tot mai mare interes pentru resursele Africii. Vizita de trei zile a cancelarului Scholz în Nigeria și Ghana, a treia vizită africană în acest an

Germania, tot mai mare interes pentru resursele Africii. Vizita de trei zile a cancelarului Scholz în Nigeria și Ghana, a treia vizită africană în acest an

Cancelarul Scholz și-a început duminică o nouă vizită oficială în Africa, a treia în acest an. El vrea să extindă relațiile economice cu Nigeria și Ghana. Prima sa oprire, în capitala nigeriană Abuja, țintește importul german de gaze naturale, pe lângă contractele deja existente, de import al petrolului nigerian. „Cancelarul va fi însoțit de o delegație de afaceri și culturală, de rang înalt”, se precizează în comunicatul oficial.

Noi alianțe în economie și energie

Prima destinație a călătoriei de trei zile, a cancelarului german, este capitala Nigeriei, Abuja. În cea mai populată și mai puternică țară de pe continentul african, accentul principal este pe extinderea cooperării în sectorul energetic. Într-un interviu dat presei germane, cancelarul a precizat că și-ar dori să adauge și importul de gaze naturale, pe lângă importurile de petrol existente.

Nigeria este în prezent, pentru Germania, al doilea partener comercial ca mărime din Africa sub-sahariană, cu exporturi germane în valoare de un miliard de euro, în 2022. Investițiile directe germane, în Nigeria, s-au ridicat la 150 de milioane euro în 2021, a spus Scholz.

El a numit infrastructura, energia, agricultura, resursele minerale, tehnologiile de comunicare, transportul și logistica, drept zone pentru investițiile germane. Scholz va fi însoțit de o delegație de afaceri. După discuțiile de la Abuja și metropola economică nigeriană Lagos, cancelarul vrea să călătorească mai departe, în Ghana.

Călătoria reînnoită a cancelarului în Africa face parte din strategia guvernului federal de a căuta noi alianțe în politica economică și energetică. Este, de asemenea, rezultatul războiului rus de agresiune asupra Ucrainei, care a scos la iveală dependențele energetice sporite ale Germaniei, de anumite țări.

Gaze și refugiați

Livrările de gaz au jucat, deja, un rol de prim rang în prima călătorie a cancelarului în Africa, de anul trecut. În Senegal, Scholz a oferit participarea Germaniei la dezvoltarea zăcămintelor de gaze în largul coastei țării, din Africa de Vest.

Acest lucru a fost aspru criticat de activiștii pentru climă, deoarece este un combustibil fosil care generează gaze dăunătoare climei. Guvernul federal susține că gazul este încă necesar pentru faza de tranziție la energiile regenerabile.

Nigeria are cele mai mari rezerve de gaze din Africa, a declarat Scholz pentru ziarul nigerian The Punch, citat de Tagesschau.de.

„Companiile germane au interes în aprovizionarea cu gaze din Nigeria și așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu companiile de gaze nigeriene”. Germania se bazează, de asemenea, pe inițiative comune pentru a promova producția de hidrogen, ca sursă de energie a viitorului.

În același interviu, Scholz a subliniat că Nigeria este un partener-cheie pentru Germania, atât din punct de vedere politic, cât și economic. Pe lângă sectorul energetic, el apreciază că există și potențial pentru o cooperare sporită în alte sectoare, cum ar fi migrația și securitatea.

Reducerea migrației și acorduri de repatriere

Nigeria este unul dintre statele din Africa de Vest care dețin rezerve mari de aur, petrol, gaze naturale și alte resurse minerale. Rutele de migrație și de contrabandă străbat zona dintre deșertul Sahara și Golful Guineei de pe Atlantic. Întreaga regiune este acum unul dintre cele mai mari focare de teroare islamistă din lume.

Nigeria însăși, cu cei 220 de milioane de locuitori, s-a dovedit a fi una dintre cele mai stabile democrații din regiunea devastată de lovituri de stat de la sfârșitul unei dictaturi militare, în 1999. Dar țara alunecă din ce în ce mai mult într-un amestec periculos de criză economică și incertitudine din ce în ce mai agravată. În nord-est, statul a avut un succes limitat, timp de peste un deceniu, în lupta împotriva grupărilor teroriste islamiste, precum Boko Haram,

Potrivit ONU, aproape 3,5 milioane de oameni sunt pe fugă din țară, iar 300.000 de refugiați nigerieni se află în țările vecine, Niger și Camerun. Criza economică, cu cea mai mare inflație din ultimii 20 de ani, înrăutățește situația. Experții avertizează despre un val și mai mare de migrație, din această țară.

În perioada ianuarie-septembrie a acestui an, peste 1.800 de cereri inițiale de azil au fost depuse de nigerieni în Germania. Rata de recunoaștere a statutului de azilant este relativ scăzută. Nigeria este una dintre țările cu care cancelarul Scholz dorește să faciliteze, prin acorduri, întoarcerea solicitanților de azil nerecunoscuți cu acest statut. În prezent, și UE negociază acest lucru cu guvernul nigerian.

Notă: Articolul a apărut și în HotNews.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.