GEST ȘOCANT al unui artist. Şi-a tăiatul lobul urechii în semn de protest

GEST ȘOCANT al unui artist. Şi-a tăiatul lobul urechii în semn de protest

Piotr Pavlensky, un artist controversat și totodată un activist cunoscut pentru gesturile sale şocante, şi-a tăiat o parte din lobul urechii în cadrul unui protest pe care l-a intitulat „Segregarea”.

Duminică, pe o temperatură de sub O ° C, Pavlensky  a urcat gol pe acoperișul Institutului de psihiatrie Serbski din Moscova, o instituție infamă în perioada sovietică, disidenții politici fiind acolo declarați instabili psihic. 

Pavlensky a declarat că a protestat faţă de modul în care autorităţile ar putea închide un individ nedorit de societate, folosindu-se de diagnosticele psihiatrice şi medicale pentru a-l trimite forţat într-un spital penitenciar.

Cuțitul desparte lobul urechii de restul organismului, așa cum peretele de granit de la Institutul de psihiatrie separă oamenii sănătoși de nebuni”, a explicat Pavlensky.

Câțiva martori au urmărit îngroziți cum artistul și-a tăiat lobul urechii cu un cuțit de bucătărie. Poliția a sosit la fața locului și l-a ridicat pe Pavlensky de pe acoperiș, el fiind apoi transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Avocatul său, Dmitri Dinze, a descris protestul lui Pavlensky: El a arătat psihiatria este utilizată pentru a bloca și a-i face de râs pe oamenii care nu aderă la normele standard. Totodată, acesta a declarat că în urma evaluării psihiatrice artistul a fost declarat PERFECT SĂNĂTOS.

Acestea nu sunt singurele gesturi extreme la care a recurs Pavlensky. În 2012, el şi-a cusut buzele în semn de solidaritate cu grupul Pussy Riot, iar în mai 2013, el a venit gol, înfăşurat în sârmă ghimpată, în faţa clădirii guvernamentale din Sankt-Petersburg, pentru a protesta faţă de adoptarea de legi represive din Rusia.

În noiembrie anul trecut, Pavlensky a captat atenția internațională, când și-a bătut cuie în organele genitale, în Piața Roșie din Moscova pentru a protesta față de apatia, indiferența politică și fatalismul din societatea rusă contemporană”.

Foto: ibtimes.co.uk

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.