Ginerele lui Traian Băsescu, CERCETAT de DNA pentru COMPLICITATE LA ȘANTAJ în dosarul fiului fostului preşedinte Lucinschi

Ginerele lui Traian Băsescu, CERCETAT de DNA pentru COMPLICITATE LA ȘANTAJ în dosarul fiului fostului preşedinte Lucinschi

Radu Pricop, soţul Ioanei Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, a mers luni dimineaţă la sediul DNA din Capitală. Acesta este suspectat de complicitate la şantaj, în dosarul în care Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost reţinut pentru că ar fi constrâns un om de afaceri să-i dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere la DIICOT.

Radu Pricop, de profesie avocat, a ajuns la DNA în jurul orei 10:45, însă, a declarat că nu ştie în ce dosar şi în ce calitate a fost citat de procurori.

Sergiu Lucinschi, om de afaceri şi fiul fostului preşedinte moldovean Petru Lucinschi, a fost reţinut luni seară pentru şantajarea unui alt om de afaceri. El a fost ajutat de un ofiţer DIICOT, care a fost prins în flagrant în timp ce primea mită.

Potrivit unui comunicat DNA, omul de afaceri Sergiu Lucinschi a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie, pentru şantaj şi trafic de influenţă, în timp ce ofiţerul DIICOT Constantin Comăneanu a fost reţinut, marţi, pentru luare de mită.

În perioada decembrie 2014 – martie 2015, Lucinschi ar fi făcut presiuni asupra unui om de afaceri pentru ca acesta să îi dea patru milioane de euro, pentru retragerea unei plângeri penale formulate la DIICOT pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

În plus, după remiterea sumei, Lucinschi ar fi urmat să facă demersurile necesare astfel încât încadrarea juridică a faptelor să fie schimbată într-o infracțiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

De asemenea, Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie implicat în acelaşi dosar, printr-un intermediar, i-a solicitat omului de afaceri bani, afirmând că poate influenţa modul de soluţionare al dosarului respectiv.

Ofiţerul DIICOT i-a transmis omului de afaceri şantajat că va fi arestat, ceea ce s-a şi întâmplat ulterior. După eliberare, denunţătorul a fost de acord să plătească 30.000 de euro din suma pretinsă iniţial, de 50.000 de euro, iar Comăneanu a fost prins în flagrant, luni, când primea suma de 5.000 de euro.

De asemenea, Lucinschi l-a convins pe omul de afaceri că poate face demersurile pentru ca dosarele acestuia să fie soluţionate favorabil, indiferent de probele existente.

Pe 17 martie, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova a primit de la omul de afaceri dreptul de creanţă asupra sumei de două milioane de euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

Ginerele lui Traian Băsescu mai este urmărit penal şi într-un alt dosar privind retrocedarea de către ANRP a unor terenuri, fiind acuzat de fals şi înşelăciune.

În aprilie 2014, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a început urmărirea penală în dosarul legat de restituirea ilegală a unor terenuri din oraşul Ştefăneşti, de lângă Piteşti.

În acest dosar, ANRP este parte civilă, iar Radu Pricop este acuzat că, împreună cu 11 persoane, ar fi obţinut despăgubiri de zece milioane de euro, folosind documente false, pentru terenuri ce au aparţinut urmaşilor Brătienilor.

Dosarul a fost iniţial instrumentat de DIICOT, însă pe 18 martie aceasta a sesizat DNA, cerând magistraţilor anticorupţie să îl ancheteze pe ginerele fostului preşedinte.

DIICOT şi-a declinat competentă, deoarece ar exista suspiciuni cu privire la momentul în care s-a întocmit dosarul lui Radu Pricop, precum şi indicii de fapte de corupţie.

Foto: digi24.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.