Cei mai mulți specialiști nutriționiști ne recomandă grătarul ca alternativă pentru mesele gătite ca fiind mult mai sănătos, dar nu orice grătar ci doar cel cu aburi făcut în casă pe aragaz.
După părerea lor grătarul adevărat, cel făcut afară cu cărbuni sau foc de lemne la care visăm pentru fiecare sfârșit de săptămână ar fi extrem de nociv. Acel grătar crocant, suculent și cu aroma inconfundabilă și neegalată se pare că nu e chiar atât de sănătos. Desigur, după cum știm, tot ce e prea bun este nesănătos. Specialiștii și studiile medicale au arătat că afumarea cărnii este complet nesănătoasă, chiar periculoasă.
Studiile arată că acest fel de a prepara alimentele poate fi mai nociv pentru sistemul digestiv în special dar și pentru plămâni și pancreas. Specialiștii țin să precizeze că dacă facem grătar cu fum doar de câteva ori pe an nu putem fi la fel de afectați precum cei care fumează activ sau consumă alcool, însă suntem români. La noi grătarul este un mod de a celebra o sărbătoare sau pur și simplu de a face o masă mai specială.
Cea mai nocivă carne de pe grătar este carnea roșie sau peștele, în general carnea grasă mai ales dacă este asezonată cu condimente și ulei apoi gătită pe grătar în mult fum. Acea crustă delicioasă care dă gustul este cea mai periculoasă deoarece poate să cauzeze cancer, este chiar mai periculoasă decât fumatul ne declară chirurgul gastroenterolog Dr. SM Chandramohan.
Aceste rezultate s-au obținut de Institutul de Gastroenterologie din Vancouver, Canada dintr-un studiu pe un lot de sute de persoane care sufereau de cancer în sfera gastrointestinală. S-au investigat obiceiurile de viață, cele alimentare, traiul într-o zonă poluată sau nu precum și caracteristici medicale ce ar fi ridicat riscul de a face cancer. Acest lot a fost comparat cu studiile făcute pe oameni sănătoși.
Rezultatele au fost alarmante. Analizele arată că cei care au consumat multă mâncare afumată au avut un risc de de până la 9 ori mai mare de a dezvolta boala în comparație cu cei care au eliminat aceste preparate din dietă.
Fumătorii au avut un risc de 8 ori mai mare de a dezvolta cancer, pe când consumatorii de alcool (alcool zilnic, indiferent de cantitate) au avut un risc mai mare de doar 4 ori de a dezvolta cancer.
După părerea specialiștilor nu ne rămâne decât să renunțăm la grătar și la prilejul de a petrece puțin timp cu familia în aer liber. Desigur că asta vine la pachet. Pentru a nu ne supune riscurilor mai bine renunțăm și la fumat, la alcool, la carnea grasă, mâncăm fără sare, facem mult sport, nu ne mai ducem la pădure unde igiena este precară, ținem regim bazat pe o varietate de legume, ne mutăm într-un loc cu un grad de poluare cât mai scăzut etc. Așa poate vom trăi până la 100 de ani.
Sursa: Kudika
Lasă un comentariu